Külföldi sajtó Magyarországról – Közép-európai “füstfelhőkről” ír a cseh Hospodárské Noviny

0

Közép-Európa politikusai az utóbbi időben “füstfelhőket” alakítanak ki olyan témákból, amelyek célja eltakarni a kormánypártok igazi céljait vagy kudarcait – írta kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Martin Ehl, a tekintélyes napilap külpolitikai rovatvezetője A német jóvátétel mint menekülés a valóságból című jegyzetében úgy látja, hogy a füstfelhők kibocsátásában elsősorban a mai lengyel és magyar vezetés “jeleskedik”.
Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnöke a kormánypárt nehézségeiről az igazságügyi reform keresztülvitelében azzal kívánja elvonni a figyelmet, hogy ismét előhozakodott a régi témával: Lengyelországnak jóvátételt kellene kérnie Németországtól a második világháborús károkért – mutat rá a szerző.
Szerinte Orbán Viktor miniszterelnök, a kormányzó Fidesz elnöke hasonló módon használta ki 2015-ben Magyarországon a menekülthullámokat. Az első téli-tavaszi menekülthullámot, amely elsősorban a koszovói menekülteket érintette, még nyugodtan kezelte a német hatóságokkal. “A nyári menekülthullámot (…) azonban láthatóvá tette és kihasználta. Amikor pedig már a menekültek nem +segítettek”, (…) elkezdte támadni a milliárdos Soros Györgyöt és az általa támogatott szervezeteket, mint amilyen például a Közép-európai Egyetem. A választások előtti évben a magyaroknak így nincs sok idejük és terük, hogy alternatívát keressenek a Fideszre” – szögezte le Martin Ehl.
A “nyári ködök” hatását felerősíthetik a különféle konferenciák, amelyek különösen Lengyelországban nagyon népszerűek. Ezek egyike a krynicai gazdasági fórum. Tavaly a négy visegrádi ország miniszterelnökének krynicai vitáját teljes egészében a “magyar-lengyel páros uralta, minek következtében Visegrád végéről kezdtek el pusmogni” – jegyezte meg a szerző.
A krynicai fórum idei témája Európa jövője és Andrzej Duda lengyel államfő tervezete lesz a “három tenger” együttműködésről, amely a Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő országokat foglalja magába. A fórumon hét ország állam-, illetve kormányfői vesznek részt a meghívott tizenkettőből. A cseh vezetők közül egyelőre senki sem készül Krynicába – olvasható a Hospodárské Novinyben.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – Az utcákon terítettek meg az olasz vendéglátósok a korlátozások elleni tiltakozásul

Az úttesteken leterített abroszokkal tiltakoztak az olaszországi éttermek, bárok, presszók…