Külföldi sajtó Magyarországról – Amerikai lapok az esetleges brüsszeli szankciókról és az erős vezetőkről

0

A The New York Times című amerikai napilap az Európai Bizottság által az unió illiberális tagállamai ellen kilátásba helyezett szankciókkal, míg az amerikai Time magazin a világ több országának élén megjelent „erős emberekkel” kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A The New York Times (NYT) a honlapján csütörtökön megjelent véleménycikkében azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy az Európai Uniónak szankcionálnia kell-e illiberális politikát folytató tagállamait.
Nyilvánvalóan bosszúságot és nyugtalanságot kelt az Európai Unió régebbi tagállamainak körében, hogy egyes közép-európai EU-tagok – legegyértelműbben Magyarország és Lengyelország – nyíltan semmibe veszik azokat a nyugati demokratikus értékeket, amelyek tiszteletben tartására kötelezettséget vállaltak, amikor a közösséghez csatlakoztar.
E két ország ráadásul az unió által nyújtott pénzügyi támogatások legnagyobb haszonélvezői közé tartozik. Nem meglepő tehát, hogy felmerült az ötlet: feltételekhez kötik a közös költségvetéséből a tagországoknak megítélt összegek kifizetését – idézi fel az amerikai lap.
A véleménycikk szerint azonban „ez nem túl jó ötlet”, mivel a szankciókkal „a volt szovjet blokk országaiban sokakban elkerülhetetlenül megerősítenék azt az érzést, hogy ők csak másodosztályú tagjai az EU-nak”.
A lengyel és a magyar vezetők, Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor éppen azt állítják, hogy „a liberális, züllött, mindenben okoskodó Nyugat – közelebbről az arctalan brüsszeli bürokrácia – fenyegetést jelent a történelmükre, identitásukra és hagyományos értékeikre” -áll a cikkben.
„Bármilyen uniós büntetőintézkedést ürügyként használnának fel kormányzásuk további megszilárdítására.” Ráadásul, ha Brüsszelben megpróbálják bármi módon meghatározni, hogy mely tagállamok bírósági rendszerei nem megfelelőek, „az gyorsan a különböző definíciók és standardok fölötti politikai huzavonához vezetne” – írta a The New York Times.

Opinion | Should the European Union Sanction Illiberal Members?

It is a matter of obvious irritation and concern to older members of the European Union that some of the new members in Central Europe are blatantly flouting the Western democratic values they purportedly signed on for when they joined.

A Time című amerikai hetilap a honlapján arról a trendről közölt cikket csütörtökön, hogy a világ több országának – köztük Magyarország – élén „erős emberek” jelentek meg.
Első számú példaként a szerző az Egyesült Államokat emeli ki, ahol az utóbbi évtizedek óriási társadalmi változásai, a gazdasági válság, a városi bűnözés és az értelmetlen külföldi háborúk miatt megnőtt az igény egy olyan kemény hangnemet használó vezetőre, aki képes megleckéztetni a bizonytalankodó liberálisokat.
Donald Trump amerikai elnökhöz hasonló vezetőt a világ minden táján találni. A Time szerint a trend legjellemzőbb képviselője az Oroszországot irányító Vlagyimir Putyin, de a lap hosszan sorolja a példákat Kínától és a Fülöp-szigetektől kezdve, Egyiptomon és Szaúd-Arábián át Venezueláig és Törökországig.
„Az erős ember figurája Európa szívében is újra megjelent”, Orbán Viktor személyében – írja az amerikai magazin, felidézve, hogy az illiberális demokrácia rendszerét követő magyar miniszterelnök nemrég újabb választást nyert meg.
Orbán világában „a veszély a muszlim migránsoktól és a liberális nyugati demokráciák értékeinek olyan védelmezőitől ered, mint a magyar születésű Soros György, akik az ország nemzeti érdekeit” fenyegetik – írták.
A Time szerint a változó időkben megnőtt az emberek igénye a fokozott erőt sugárzó, határozottabb vezetőre, olyan kemény szavakat használó populistákra, akik azt ígérik: megvédenek „tőlük minket”.
Attól függően, hogy éppen ki mondja, ez jelentheti a korrupt elittől, a külföldiektől, valamilyen kisebbség tagjaitól, bankároktól vagy hazug újságíróktól való védelmet. Ezek a vezetők, akik „tőlük” akarnak megvédeni „minket”, amiatt lehetnek sikeresek, hogy felismerik és kihasználják az emberek félelmeit – olvasható a cikkben.

What the ‘Tough Guy’ Era Means for Global Politics

A generation of leaders, including Vladimir Putin and Xi Jinping, won by pitting „us” against „them”-and they’re here to stay

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Az Aradi vértanúk emlékére

A vértanú hősök az életnek üzennek Október hatodika nemzeti tudatunkban kiemelkedő helyet …