Klaus von Dohnanyi: Martin Schulznak távoznia kell a német szociáldemokraták elnöki tisztségéből

0

Távoznia kell Martin Schulznak a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből Klaus von Dohnanyi egykori német szövetségi oktatási és tudományos miniszter, volt hamburgi főpolgármester szerint.

A magyar felmenőkkel rendelkező Klaus von Dohnanyi az SPD első tekintélyes politikusa, aki nyíltan követeli Martin Schulz távozását a vasárnapi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás óta, amelyen a szociáldemokraták támogatottsága történelmi mélypontra, 20,5 százalékra süllyedt.
Az SPD elnökének az év elején megtett Martin Schulz “eleve rossz választás volt, nem alkalmas a feladatra, és már az Európai Parlament elnökeként is hibákat követett el, a Brexit (a brit uniós tagság megszüntetése) okozói között van” – mondta Klaus von Dohnanyi az ARD országos köztelevízió egy szerda késő esti műsorában.
A 89 éves politikus, aki ugyan már nem visel tisztséget, de országszerte tisztelt szereplője a német közéletnek, hozzátette, hogy szerinte Martin Schulz vezetésével nem sikerülhet az SPD megújítása. A pártelnöknek ezt “be kell látnia, és vissza kell lépnie”.
Az SPD egy másik veterán politikusa is bírálta Martin Schulzot, legalábbis közvetve: Franz Müntefering korábbi pártelnök, alkancellár két csütörtöki lapinterjúban is kifogásolta, hogy szétválasztották a pártelnöki és a frakcióvezetői tisztséget. A Passauer Neue Presse és a Süddeutsche Zeitung című lapban egyaránt hangsúlyozta, hogy a szociáldemokratáknak határozott ellenzéki stratégiára van szükségük, és megnehezítheti a dolgukat, ha kialakul két, egymással versengő hatalmi centrum.
A német sajtóban vasárnap óta megjelent elemzések közös pontja, hogy Martin Schulz “előremenekült”, amikor az urnazárás után rögtön bejelentette, hogy pártja ellenzékbe vonul, és nem biztos, hogy sokáig meg tudja tartani az elnöki tisztséget, de az október 15-i alsó-szászországi tartományi választásig nem várható “lázadás”.
Azonban több lap tudni véli, hogy magának követelte a Bundestag-frakció vezető tisztségét, a frakcióigazgatói pozíciót pedig Hubertus Heil pártfőtitkárnak szánta, de a szűkebb pártvezetés mindkét törekvésnek ellenállt.
Frakcióigazgatónak végül az SPD konzervatív szárnyához sorolt Carsten Scheidert választották meg, a képviselőcsoport vezetőjének pedig a baloldali irányzat vezetőjeként és lehetséges következő pártelnökként, illetve kancellárjelöltként számon tartott Andrea Nahlest.
A távozó nagykoalíció – a CDU/CSU jobbközép pártszövetség és az SPD közös kormányának – munkaügyi minisztere az első nő a frakcióvezetői tisztségben.
“Nem azért vonulunk ellenzékbe, hogy ott is maradjunk” – mondta első nyilatkozatában. Az SPD-nél elkezdődik a megújulás, a baloldali arculat megerősítése. Így a szociáldemokraták a többi között azon dolgoznak majd, hogy megadják a baloldali választ a “digitális kapitalizmus” kihívására. A legfőbb cél a kormányzati felelősség visszaszerzése a következő Bundestag-választáson
Andrea Nahles a szerdai kormányülésen még részt vett, de ezentúl a frakcióvezetői feladataival foglalkozik. A következő kormány megalakulásáig Katarina Barley SPD-s családügyi miniszter vezeti tárcáját. Elmondta, hogy “kicsit bánatos” volt a búcsú CDU/CSU-s minisztertársáitól.
“Holnaptól viszont kapnak az arcukba” – ígért kemény ellenzéki munkát az SPD-frakció új vezetője. A CDU/CSU részéről csütörtökön elfogadhatatlannak nevezték ezt a mondatát.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Nizzai merénylet – A nizzai támadó a merénylet előtt néhány nappal még Olaszországban volt

A nizzai merénylet elkövetője a tette előtt néhány nappal még Olaszországban tartózkodott …