Kelet-Ukrajnát fenyegető ökológiai katasztrófára figyelmeztet az osztrák külügyminiszter

0

Kelet-Ukrajnát fenyegető ökológiai katasztrófára, valamint a régiót érintő humanitárius válság megakadályozása érdekében azonnali cselekvés szükségességére figyelmeztet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere, Sebastian Kurz vendégkommentárjában a Die Presse című osztrák lap csütörtöki számában.

“Ukrajnában már négy éve tart a fegyveres konfliktus, és ugyan a média érdeklődése csökkent, a harcok nem hagytak alább” – olvasható az írásban, amely szerint a régióból naponta többször érkeznek a tűzszünet megsértéséről szóló jelentések. “Az EBESZ-megfigyelőket akadályozzák munkájukban, a politikai folyamatok megrekedtek” – mutatott rá a külügyminiszter.
“Európa egyik nehézipari központja állandó harcok helyszíne lett, fontos infrastrukturális létesítmények állandó támadás alatt állnak és fennáll a veszélye annak, hogy kémiai üzemek, kohók, káros anyagokat tároló raktárak valamint szénbányák komolyan megrongálódnak, és ennek súlyos következménye lehet a környezetre nézve is” – írja Sebastian Kurz, aki szerint “időzített bombával állunk szembe”.
Százezreket érintene, ha vegyi anyagok kerülnének a folyókba vagy a talajba, hiszen a szénbányák elárasztása szennyezheti a talajvizet, és súlyos következményekkel járhat a nagyvárosok ivóvízellátásában és a mezőgazdaságban, érintve a szomszédos Oroszországot is. A környezeti katasztrófa nem ismer határokat – szögezte le.
Úgy vélekedett, hogy a konfliktusban részt vevő feleknek biztonsági övezetnek kellene nyilvánítaniuk a fontos infrastrukturális létesítményeket, és kommunikációs csatornákat kellene létrehozniuk egymás között vészhelyzet esetére. Emlékeztetett arra, hogy múlt télen a Donyeck várostól északra fekvő Avdiivka településen többször összeomlott az áramellátás, emberek ezrei maradtak fűtés és ivóvíz nélkül.
A konfliktusban részt vevő feleknek figyelniük kellene a lakosságra, és a politikai konfliktusokat háttérbe szorítani – írta.
Aláhúzta: az osztrák EBESZ-elnökség arra törekszik, hogy minimálisra csökkentse egy esetleges kelet-ukrajnai katasztrófa kockázatát.
“A kelet-ukrajnai béke helyreállításához arra lenne szükség, hogy a konfliktusban részt vevő felek beszüntessék a harci cselekményeket” – jelentette ki az osztrák külügyminiszter.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Ezt már olvasta?

Navalnij – Lavrov tükörválaszt ígért az európai szankciókra

Oroszország tükörválaszt ad majd az ellene a Navalnij-ügy miatt bevezetendő nemzetközi sza…