KELE NAPJÁN FEKETE ISTVÁN ÍRÓRA EMLÉKEZTEK – Győztes a Fekete-Vörösmarty iskola csapata

0

Tizenhat évvel ezelőtt Gáspár János, a Fekete István Irodalmi Társaság alapító elnöke kezdeményezésére megalakult egy program, a KELE NAPJA.

Amikor a gólyák Magyarországra érkeznek, abban az időben emlékeznek Fekete István íróra. A Kele című regénye adta az ötletet, hogy így legyen. A rendezvénysorozatot az ajkai Fekete István iskolából indították útjára 2001-ben, s minden évben más-más helyszín ad otthont a programnak. Az idei, tizenhatodik Kele-napi vetélkedőt a Pest megyei Gyömrőn bonyolították le, ahol az ország minden részéből érkező tizennégy Fekete István nevét viselő általános iskola 270 tanulója versengett a különböző kategóriákban.

Az ajkaiak eddig minden alkalommal sikeresen szerepeltek, s az csak természetes volt, hogy hírnevükhöz méltóan szerepelnek a tizenhatodik találkozón is. Előzetes feladatként pályaműveket küldtek be társasjáték-készítő versenyre, irodalmi-, rajz-, és fotópályázatra. Ennek eredményeként az ajkai csapata az első helyeken kívül elért még három második, és nyolc harmadik helyezést is.

Az ajkai intézményből rajzversenyben első helyezést ért el Mutter Éva, szavalóversenyen Tóth Zsófia, mindketten nyolcadikos tanulók. A szépolvasó versenyről Katona Sára negyedikes tanuló hozta el Ajkára az első helyet. A csapat ezenkívül még részt vett népdaléneklő, néptánc versenyben, és a játékos akadályversenyben is.

Összesített csapatversenyben a tizennégy Fekete István iskola vetélkedőjén az ajkaiak kimagaslóan az első helyen végeztek, s az ajkai lett a legeredményesebb iskola.

Ezek az eredmények jelzik, hogy az alkotókészség, a szorgalom és küzdeni tudás évtizedek óta jellemzi a Fekete-Vörösmarty iskola diákjait és tanárait. Ez óriási siker, az iskolán kívül annak is, hogy Fekete Istvánt szinte mindenhol ismerik. Az író népszerűsége változatlanul tovább nő és örvendetes, hogy az ifjúsághoz a Fekete-művek révén a tiszta, szép magyar nyelv eljut. Ez azért is fontos, mert Fekete István az utolsó nagy írók közé tartozott, akik a magyar nyelvet tökéletesen ismerték!

Tollár Sándor    

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Halottak napja hetében bármikor felkereshetjük a sírkerteket

Mindenszentek hetében nem zárják a temetőket, a hozzátartozók bármikor felkereshetik szere…