Juncker: a magyar konzultációs kérdőív többet mond a szerzőjéről, mint az EU állapotáról

0

Az Európai Unió elődszervezeteinek megalapítására emlékező, nemrégiben kiadott római nyilatkozat aláírását követően „ilyenformán rosszat mondani Brüsszelről többet árul el a kérdőív szerzőjéről, mint az EU állapotáról” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a magyar nemzeti konzultációs kérdőívvel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva csütörtökön.

A Doris Leuthard svájci elnökkel Brüsszelben közösen tartott sajtótájékoztatóján elhangzott kérdésre felelve Jean-Claude Juncker felhívta a figyelmet, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök minden magyar háztartásba eljuttatott kérdőívében” nem az Európai Unióból való kilépésről tesz fel kérdést, hanem arról, hogy Brüsszelt meg kell állítani.
Hozzátette, hogy mielőtt véleményt nyilvánít a témában, szeretné jobban megismerni a magyar kormányfő szándékait. Mint mondta, személyesen is olvasta már a kérdőívet, amelyet „irányítottnak” tart.
A Közép-európai Egyetem (CEU) működését érintő magyar jogszabályra vonatkozó újságírói kérdésre a bizottság elnöke azt mondta, hogy a brüsszeli testület hamarosan foglalkozni fog a témával. Megjegyezte mindazonáltal: „nem örülök a döntésnek”.
Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az uniós bizottság első alkalommal jövő szerdán folytat megbeszélést a Magyarországot érintő aktuális kérdésekről.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Az Aradi vértanúk emlékére

A vértanú hősök az életnek üzennek Október hatodika nemzeti tudatunkban kiemelkedő helyet …