Jobbik: meg kell változtatni a gyógyszertámogatási rendszert

0

A Jobbik a gyógyszertámogatási rendszer megváltoztatását szorgalmazza.

Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlésiképviselő-jelöltje hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: míg 1989 előtt jelképes összegbe kerültek a gyógyszerek és nagyjából 1100 féle létezett, addig 1992 óta jelentősen megnőtt a készítmények száma és ára.
A lakosság 2002 óta többet költ gyógyszerre, mint az állam – mondta a politikus, aki szerint ez nem helyénvaló, mert az egészségügyi járulékokból telne nagyobb állami szerepvállalásra.
Megjegyezte azt is, hogy a kiváltott gyógyszerek fele népbetegség kezelésére szolgál. Kiemelte, hogy Magyarország a nemzetközi gyógyszerpiac 0,36 százalékát teszi ki, azaz arányosítva egy 24 millió fős ország gyógyszerfogyasztását adja.
Varga-Damm Andrea a KSH adataira hivatkozva ismertette: a legalacsonyabb és a legmagasabb jövedelmű emberek is 2,8 százalékot költenek gyógyszerekre, előbbiek évente 14 ezer, utóbbiak 59 ezer forintot. Értékelése szerint a különbség a tudatosságban van, az alacsonyabb jövedelműek pedig nem tudják megvásárolni az összes szükséges gyógyszert.
A Jobbik politikusa a gyógyszerfelírási szokások, a kereskedők és az orvosok kapcsolatának transzparenssé tételét sürgette, továbbá három csoportot határozott meg, amelyeket a jelenleginél fokozottabban kell támogatni. Ezek a legalacsonyabb jövedelmű családok, a krónikus betegek, valamint a beteg gyermeket nevelő családok – sorolta.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Táborozni mindennél érdekesebb lehet

A nyári táborok fejlesztik a gyermekek személyiségjegyeit. A közösséghez való tartozás, a …