Hogyan működnek a borminősítések

0

Gondolkodott már azon, hogyan működnek a borminősítések? Nos, azért hozták létre, hogy a borkedvelők könnyebben összehasonlíthassák a különböző, azonos csoportba tartozó borokat. Alapvetően a magas pontszám azt jelenti, hogy egy bor magas minőségű, de ez nem jelenti azt, hogy ezzel mindenki egyetért. Azt azonban tudatja az emberekkel, hogy hol tartanak, ha egy bor minőségéről van szó. A cikk végére tisztábban fogod érteni, hogyan működik a borminősítés.

A borok minőségének megítélésére számos különböző módszer létezik, de végül is a rendszer általában jó kiindulópont. Az első 50 pontot a bor megjelenése alapján adják. Ezt követi az illat, az íz és az általános élmény bírói értékelése. A pontszám 100 pontig terjedhet. A bírálónak emellett figyelembe kell vennie a bírálat tárgyát képező bortípust, mivel a különböző borokat különbözőképpen értékelik.

A borok minősítését 100 pontos skálán számítják ki, ahol a magasabb pontszámok a borszakértők konszenzusát tükrözik, az alacsonyabb pontszámok pedig a közepes minőséget jelzik. Ezenkívül a borminősítések inkább viszonyítási pontként szolgálnak, mintsem abszolút mérésekként. A fogyasztók használhatják őket arra, hogy kiszűrjenek bizonyos palackokat, összehasonlítsák a különböző termelők azonos fajtáit, vagy egyszerűen csak teszteljék ízlelésüket a szakértőkével. Ne feledje azonban, hogy a borminősítő rendszerek szubjektív véleményeken alapulnak, és nem helyettesítik a szakértői véleményt.

Robert Parker, a múlt század egyik legbefolyásosabb borkritikusa dolgozta ki az első 100 pontos rendszert a borok értékelésére. Parker rendszere az 1970-es években kezdődött, és ma már széles körben használják a borok összehasonlítására. A magasabb pontszámot elért borokat kivételesnek, míg az 50 pont alatti borokat csupán jónak tekintik. Hogyan működik tehát a borok minősítése? Parker rendszere a bor jellemzőin alapul, nem pedig a bor finomságán.

A pontozási folyamat folyamatban van. A pontozási folyamatot kritikusok végzik, akik egy 100 pontos pontozási rendszer segítségével elemzik a bor jellemzőit. Minden egyes kritikus a saját személyes preferenciái alapján ad számszerű pontszámot minden egyes bornak. Egyes kritikusok saját szubjektív véleményük rögzítésére is használnak pontozási lapot. Bár vannak különböző módszerek, ezek a módszerek általában szubjektívek, és végső soron azon múlnak, hogy a kritikusnak tetszik-e a bor vagy sem.

Szerző: borkorzo.hu

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Színes - Érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hűtővitrin használatának előnyei a vendéglátásban

Meglátni és megkívánni! Hűtővitrin vásárlása okos döntés a vendéglátásban! Ha jól bemutato…