Éveket fiatalodhat az autónk LED rendszámtábla világítással

0

Mindenki számára világos, hogy a LED technológia az egyik legjobb és legbiztosabb megoldás, ha világításról beszélünk. Éppen ezért nagyon hamar az autóipar is alkalmazni kezdte a gyártás során. A gyártósorról most leguruló autók többsége már gyárilag LED külső és belső világítással kerül forgalomba, persze mindig van kivétel. Ez a technológia sok gyártónál még ma is feláras extraként szerepel.

Ebben a cikkünkben utána járunk annak, hogy milyen lehetőségek vannak utólagosan kicserélni a gyári hagyományos halogén lámpákat LED-re. Azt le kell szögezni, hogy csak olyan lámpát lehet beszerelni, ami a mindenkori szabályozásnak megfelel. Ez a feltétel a gépjármű világításoknál nem mást, mint az E jel megléte. Amennyiben egy lámpán szerepel az e jelzés, és utána egy kód (ami meghatározza, hogy a lámpának milyen funkciója van) beszerelhető az autóba.

A legtöbb külső izzó nem cserélhető utólag szabályosan LED izzóra, mivel nem rendelkeznek E jelzéssel. Ez alól kivételt képez a LED rendszámtábla világítás, amelyek a teljes lámpatest cseréjét teszi lehetővé. Ezek a lámpák a gyári világítás helyére könnyedén beszerelhetőek és természetesen rendelkeznek E jelzéssel.

Tesztünkben egy Volvo LED rendszámtábla világítást cseréltünk ki. A különbség szemmel látható. A cseréhez nem kellett speciális szerszám vagy különleges szaktudás. Az egész művelet 5 percet vett igénybe és egy laposfejű csavarhúzóra volt szükségünk, amivel a régi lámpát kipattintottuk és az újat betettük.

Szerencsére olyan lámpát választottunk, amely beépített canbus rendszerrel rendelkezik, így az autó fedélzeti computere nem küldött hibát.

Az új lámpára a gyártó 5 év garanciát vállal és csupán 8.990 forintért házhoz is szállították a lámpát, amit a megrendelés másnapján kézhez is vehettünk.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Autósport

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Monaco: A Forma-1-es versenyzők preferált lakcíme

Ha valaki egy kicsit is beleássa magát a Forma-1 elbűvölő világába, könnyen észreveheti, h…