Brexit – Brit miniszter: London mielőbb megállapodást akar az EU-állampolgárok jogairól

0

A brit kormány az EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások lehető legkorábbi szakaszában megállapodásra akar jutni a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok jogainak biztosításáról – mondta szerdán a Brexit-folyamat irányításáért felelős minisztérium vezetője.

David Davis a Prosperity UK nevű társadalomkutatási program londoni rendezvényén kijelentette: “életfontosságú” a külföldi EU-tagállamok állampolgárainak hozzájárulása a brit gazdaság teljesítményéhez. “A bevándorlást ellenőrizni szeretnénk a jövőben, nem hiszem azonban, hogy bárki fel akarná húzni a felvonóhidakat” – fogalmazott a Brexit-ügyi tárca vezetője.
Hozzátette: a globális szerepre törekvő Nagy-Britannia mindig is szívesen látja “a legtehetségesebb, legjobb” munkaerőt.
A külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további biztosításáról heves belpolitikai vita zajlik Nagy-Britanniában.
A konzervatív párti brit kormány már korábban is jelezte, hogy a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok jogainak garantálásáról, de úgy, hogy az EU-társállamok is ezzel egy időben, viszonossági alapon garanciát vállaljanak az ott élő britek jogosultságainak további érvényesítésére.
Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje azonban a héten kijelentette: ha párja megnyeri a június 8-ára kiírt előrehozott parlamenti választásokat, “kormányzásának első napján” feltételek nélkül, egyoldalúan garanciát vállalna a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 3,5 millió külföldi EU-polgár jogosultságainak megvédésére a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra is.
Starmer a Munkáspárt Brexit-stratégiájának elemeit ismertető beszédében elvetette a konzervatívok által támasztott viszonossági feltételt, “szégyenletes igazságtalanságnak” minősítve, hogy a konzervatív kormány nem hajlandó a brit gazdaságban dolgozó több millió külföldi EU-munkavállaló jogosultságainak egyoldalú garantálására.
A Financial Times című londoni gazdasági napilap szerdai beszámolója szerint a brit EU-tagságról tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – tavaly júniusi népszavazás óta tízezrével folyamodnak a brit belügyminisztériumhoz állandó tartózkodási engedélyért a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok. A lap beszámolója szerint a tavaly júniusi referendum óta 92 ezer ilyen beadvány érkezett a tárcához.
A minisztérium ennek hatására külön tájékoztatót jelentetett meg honlapján, hangsúlyozva, hogy a külföldi EU-polgárok jogi státusa nem változott, és nem is változik mindaddig, amíg Nagy-Britannia az Európai Unió teljes jogú tagja.
A belügyminisztérium hangsúlyozza azt is, hogy a külföldi EU-állampolgároknak nincs szükségük olyan dokumentumra, amely igazolná, hogy életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodhatnak.

Kertész Róbert

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – Az utcákon terítettek meg az olasz vendéglátósok a korlátozások elleni tiltakozásul

Az úttesteken leterített abroszokkal tiltakoztak az olaszországi éttermek, bárok, presszók…