Bennfentes források: az Európai Unió tagállamai szankciókat fogadtak el Venezuela ellen

0

Szankciókat fogadtak el Venezuela ellen az Európai Unió tagállamainak képviselői az emberi jogok megsértése miatt, a korlátozások egyebek mellett fegyverembargót is magukban foglalnak – közölték brüsszeli diplomáciai források szerdán.

A névtelenséget kérő illetékesek tájékoztatása szerint a tagországok uniós nagykövetei által jóváhagyott szankciók keretében megtiltják az európai cégek számára, hogy olyan elektronikus megfigyelésre alkalmas berendezéseket szállítsanak a dél-amerikai országba, melyek felhasználhatók az ellenzék tagjai ellen.
Az uniós tagállamok emellett egy olyan keretet is létre kívánnak hozni, amely lehetővé teszi, hogy vagyonbefagyasztást és beutazási korlátozást rendeljenek el a venezuelai ellenzék elnyomásában részt vevő természetes és jogi személyek ellen. A szakértők ennek a keretnek a felállítását “figyelmeztetésként” értelmezik.
A büntetőintézkedéseket még hivatalosan is jóvá kell hagyniuk az uniós külügyminisztereknek, erre várhatóan hétfőn kerül sor Brüsszelben.
Az Európai Parlament szeptemberben állásfoglalást fogadott el, amelyben a képviselők szankciók elrendelését sürgették Venezuela ellen.
Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd, s mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott.
A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. Az ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro elnök azonban erre válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Április óta folyamatosak az utcai tüntetések az országban, ezekben már több mint százan életüket vesztették.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …