Állami támogatásból fejlesztették az ajkai zeneiskola eszközállományát

0

Az Ajkai Bródy Imre Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola (AMI) állami támogatásból új hangszerekhez jutott. A növendékek rövid hangszerbemutatót tartottak az átadáson a zeneiskolában.

Szücs Krisztián a zeneiskola intézményvezető-helyettese el­mondta, nagy öröm, hogy a kormány segítségének köszönhetően központi költségvetésből, fenntartójukon, a Pápai Tankerületi Központon keresztül új hangszereket kaptak a zenét ismerni, művelni vágyó és gyakorló diákok. A Pápai Tankerületi Központ igazgatója, Egyházi Andrea úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a magyar társadalom nyitott szívvel és értő füllel közeledjen a saját nemzeti zenekultúrájához, fontos a zenei tanulás folyamatát is támogatni.

– Magyarország Kormánya, Kodály Zoltán, a huszadik század világszerte ismert zeneszerzője, zenetudósa és zenepedagógusa születésének 135. és halálának az 50. évfordulója alkalmából tavaly meghirdette a Kodály programot. A köznevelési intézményekben a zenei képzés támogatását célul kitűző, állami támogatású, a központi költségvetésből finanszírozott programmal az iskolák lehetőséget kaptak és kapnak jelenleg is hangszerek beszerzésére és felújítására. A fiatalok zenei nevelésének az eddigieknél is nagyobb támogatása céljából Magyarország Kormánya az idei évi központi költségvetésből a Hangszercsere Programmal összefüggő köznevelési feladatok támogatása számára három milliárd forintot biztosított országos szinten.

Az ajkai Bródy Imre Gimnázium és AMI tavaly a Pápai Tankerületi Központ költségvetési forrásából kettő darab új fuvolával gazdagodott. A tankerületünkben az idén tizennégy általános iskola és kettő gimnázium nyert el támogatást elektromos zongora biztosítására, 350 ezer forint egyedi értéken. A kormány nem csak az elméleti és billentyűs tanszakokat kívánja segíteni, hanem a többi tanszak zenei nevelő munkáját is. A fenntartó által jóváhagyott szakmai alapdokumentumban rögzített tanszakok részére előírt kötelező eszközlistán szereplő hangszerek vásárlásához is támogatást nyúj­tott a tanulói létszám arányában az alapfokú művészeti iskoláknak. Az Ajkai Bródy AMI ebből összesen négy millió 139 ezer forint összegben jutott új hangszerekhez.

Több, mint húsz hegedűvel, kettő csellóval plusz vonókkal, három kürttel, kettő trombitával, kettő szaxofonnal, egy tubával, valamint kettő klarinéttal gazdagodtak. A program a meglévő hangszerek javítására, felújítására is biztosít támogatást.
Az ajkai zeneiskola 508 ezer forint összegben újíthatott fel hangszereket – fejtette ki Egyházi Andrea, sok zenei sikert kívánva a tanulóknak.

A hangszerbemutatón felléptek: Peternics Zóra, Szeiler Márk, Soós Milán, Bakos Bence, Vincze Lilla, Herbent Bence, Somlóvári Sára, Riba Ádám. Zongorán közreműködtek: Kovácsné Pogány Kinga, Vörös Jánosné és Szücs Krisztián.

 

 

Borsos Renáta

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Mindenszentek – Megidézzük az ajkai sportolók és sportvezetők emlékét

Mindenszentek ünnepe és halottak napja jó alkalom a hálaadásra, az emlékezésre, mindazokra…