A természet szeretete soha el nem múlhat – Emlékverseny Fekete István író tiszteletére

1

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg az Ajkai Látássérültek Klubja a hagyományos Fekete István irodalmi emlékversenyét a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítási termében nyolc csapat részvételével. Az ajkaiakon kívül a versenyzők Győrből, Zalaegerszegről, Tatabányáról, Veszprémből és Nagykanizsáról érkeztek.

 A csapatokat a szervezők nevében Horváth Árpádné, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének ajkai kistérségi vezetője üdvözölte. Köszönetet mondott a versenyzőknek, hogy vállalták a felkészülést és az emlékversenyen való szereplést. Köszöntötte a résztvevőket Németh Attila, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének alelnöke.

Molnár Csabáné klubtag szavalatával kezdődött a vetélkedő, Fekete István Nádas című versét adta elő. Ezt követően Vallerné Horváth Andrea mutatta be a tekintélyes személyekből álló zsűrit: az elnöki feladatokat Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke látta el. További tagok: dr. Stolár Magdolna, nyugalmazott középiskolai tanár, Bábics Valéria, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgatója, Garamvölgyi Annamária, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fogyatékkal Élők a Médiában Szakosztály elnöke.

A versenyzők az idén Fekete István Öreg utakon című kötetéből készültek fel. A könyv írásai 1934 és 1938 között készültek. Elbeszélésmódjukat alapvetően az elsőszemélyű történetmondás jellemzi, és az anekdotikus hagyománynak megfelelően, többnyire visszaemlékezés áll a középpontban. A múlt panoptikumából különös alakok: ismerős vadőrök, barátok és rokonok elevenednek meg. Központi témájuk a vadászat, mégiscsak elvétve szólnak kapitális vadak elejtéséről, a szerző inkább a természetbe invitálja olvasóit. Ebből a kötetből Vallerné Horváth Andrea, a művelődési ház munkatársa öt fordulóból álló feladatsort állított össze.

Csodálatra méltó alapossággal felkészült csapatok vettek részt a versenyen, komoly tudásról tettek tanúbizonyságot. A nagyon jó hangulatú megmérettetés Veszprém csapatának győzelmével végződött. Második helyezést Zalaegerszeg első csapata nyerte, harmadik Tatabánya első csapata lett. A négyszeres győztes, kétszer második és kétszer harmadik ajkai csapatnak a tavalyihoz hasonlóan ezúttal sem sikerült a dobogóra kerülni. A helyezettek tárgyjutalmat és vásárlási ajándékutalványokat vehettek át a szervezőktől. Senki sem távozott ajándék nélkül, hiszen minden csapat emléklapot és különböző értékes ajándékokat vihetett haza. Ezenkívül a csapatokat megajándékozta Horváth Tibor zsűri elnök is, aki a Fekete István Irodalmi Társaság gondozásában kiadott Őszinte szóval című kaleidoszkópot adta át a versenyzőknek.

A verseny végén értékelő beszédében Horváth Tibor zsűri elnök kiemelte a versenyzők felkészültségét: – Évről évre olyan magas színvonalon készülnek fel, ismerik az adott művet és érezni lehet, hogy Fekete István minden időben fontos számukra, hiszen az Ajkához ezer szállal kötődő író művei és eszméi időtlenek, a humánum, az ember és a természet szeretete soha el nem múlhat. Rangot ad Ajka városának ez az országos verseny. Hitet, erőt ad mindannyiunknak, hogy itt lehetünk, és egy neves írónak a nevében lehetünk itt. Elmondható, hogy Fekete István a szó legnemesebb értelmében író, olyan ember volt, aki hivatásánál fogva szoros kapcsolatban állt a természettel, és olyan gondolkodó volt, aki mély alázattal és tisztelettel közelítette meg a témát. Mindnyájan lelkiekben és szellemiekben gazdagabbak lettünk. Büszkék lehetünk arra, hogy egyik ajkai iskolánk Fekete István nevét viseli, ezenkívül működik a városban a Fekete István Irodalmi Társaság, sőt Fekete István Vadásztársaság is – fogalmazott Horváth Tibor.

Garamvölgyi Annamária, a MÚOSZ képviseletében méltatta szervezők munkáját, főként a klub vezetőinek fejezte ki háláját, hogy minden évben megszervezik a vetélkedőt. – Idén is öröm volt részt venni ezen a tartalmas versenyen, ahová mindig szívesen jövök vissza – jegyezte meg. Köszönete jeléül a szervezőknek kiadványokat és albumokat ajándékozott.

A vetélkedő után a résztvevők megkoszorúzták Fekete István egykori lakóháza helyén felállított emléktáblát.

Elismerésre méltó, hogy a versenyzők nemcsak olvassák, értik és ismerik a műveket, hanem tovább gondolják azt. Beillesztik a korábban megismertek világába, vagyis teljes egészében magukévá teszik, népszerűsítik és továbbadják. A Látássérült Klub tizenhét éves szervező munkájáért tiszteletet érdemel. A Fekete István emlékverseny jelentősen hozzájárult a látássérültek esélyegyenlőségének megvalósításához, ékes bizonyíték arra, hogy képességükkel a társadalom egyenrangú tagjai, s tudásukkal ugyanolyan teljesítményre képesek, mint látótársaik. Az író emlékét Ajka városával együtt minden versenyző a szívébe zárta!

 Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Halottak napja hetében bármikor felkereshetjük a sírkerteket

Mindenszentek hetében nem zárják a temetőket, a hozzátartozók bármikor felkereshetik szere…