A marihuána legalizálását szorgalmazza a Magyar Liberális Párt

0

A marihuánafogyasztás legalizálását szorgalmazza a Magyar Liberális Párt, amely szerint a kriminalizáció nem vezet eredményre.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok elnöke, független országgyűlési képviselő szerdán a párt ifjúsági szervezete, a Liberális Fiatalok Társasága (Lift) által a témában szervezett budapesti rendezvényen úgy fogalmazott: “a liberális párt (…) zászlajára tűzi azt, hogy (…) végre kerüljön napirendre újra ez a kérdés: legalizáljuk a marihuánafogyasztást, és (…) lépjünk fel határozottan a kemény drogokkal szemben”.
Az ellenzéki politikus kijelentette, liberálisként nem hisz a tiltásban, de ez nem jelenti azt, hogy jó lenne kábítószereket fogyasztani.
Fodor Gábor szerint értelmetlen bűnözőként kezelni azokat, akik például fiatalon kipróbálják a marihuánát, és olyan megoldást kell találni, amely emberséges, értelmes és a szabadságjogainkat nem sérti.
Szavai szerint a marihuána legalizálása az egy szabadságjog. Szabadság a tekintetben, hogy az állam és a kormány ne szóljon bele a magánéletünkbe, legyen meg a lehetőségünk azt tenni magunkkal, amit szeretnénk, ameddig nem veszélyeztetünk másokat – mondta.
Hangsúlyozta: a kábítószer-fogyasztás baj, rossz, de “homokba dugja a fejét az, aki azt gondolja, hogy úgy lehet ezt a problémát kezelni, hogy kriminalizáljuk, büntető törvénykönyvi tényállást csinálunk belőle”.
Fodor Gábor szerint látni azt, hogy Magyarországon egy generáció több mint húsz százalékát érinti a marihuána legalizálása. Egyébként szerte a világon van egy ilyen folyamat, és azt tapasztalni, hogy nem ugranak meg a bűnözési statisztikák, “nem omlanak össze a nyugat-európai társadalmak azért, mert például a marihuánát legalizálják”. Átlátható és irányított mederbe terelik azt, ami egyébként is létezik – tette hozzá.
Fodor Gábor azt hangoztatta: a Fidesz drogpolitikája megbukott, olyan megoldást kell találni, ami embersége, értelmes és a szabadságjogainkat nem sérti.
Sermer Ádám, a Lift elnöke azt mondta, hogy várhatóan még a tavasz folyamán “előállnak” a legalizálásra kiterjedő törvényjavaslattal.
Tóth Csaba politológus, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója az amerikai legalizáció folyamatáról és hatásairól szóló eladásában arról beszélt, hogy a kérdésben a közhangulat “elképesztően gyorsan tud megváltozni”. Az Egyesült Államok az elmúlt tíz-tizenkét évben jutott el az illegális helyzetből oda, hogy ma már a lakosság majdnem fele legálisan fogyaszthat marihuánát, ha akar. Dominószerűen történt meg ez a fajta emancipáció – mutatott rá.
Volom András Magyarország ifjúsági ENSZ-küldöttje elmondta, hogy az ENSZ-nek “igazából” nincsen legalizációs és dekriminalizációs politikája. A jövőben a nemzetközi jog szintjéről biztosan nem várható, hogy a tagállamokra “nyomás helyeződjön azzal kapcsolatban, hogy a drogpolitikájukon változtassanak” – mondta.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai a bértárgyaláson

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jel…