A KANDÓ KÁLMÁN LAKÓTELEPRŐL TÉNYSZERŰEN – Interjú Makovecz Gyula közös-képviselővel

0

2017. február 16-án tartott közmeghallgatáson a polgármester több olyan kijelentést tett a Kandó Kálmán lakóteleppel kapcsolatban, amelyekkel Makovecz Gyula közös-képviselő nem értett egyet. Véleményének kifejtésére pedig nem kapott lehetőséget.

– Nagyon fel volt háborodva a közmeghallgatás után. Miért?

– Mert a közmeghallgatás nem osztályfőnöki óra, ahol a tanító bácsi nem ad, vagy megvonja a szót, hanem olyan fórum az Önkormányzati törvény szerint, ahol az állampolgárok, valamint az önkormányzat illetékességi területén működő társadalmi és egyéb szervezetek képviselői, közvetlenül a képviselőtestület előtt, ahhoz intézve tehetik fel közérdekű kérdéseiket, javaslataikat. Az önkormányzat működése valamennyi települési választópolgár életét, körülményeit érinti, ennek során kívánok a Kandó Kálmán lakótelep érdekében fellépni, nem pedig „provokálni” a polgármestert. Ezért szeretném elmondani az igazságot.

Akkor vegyük sorjában a kifogásait…

– A polgármester először azt a kijelentést tette: „Az Erőmű átadta a lakótelepet egy fillér nélkül.” Ez nem igaz. Dokumentumokkal tudjuk bizonyítani, hogy a Bakonyi Erőmű 2010 és 2014 között 451 millió forint támogatást nyújtott az önkormányzatnak. Ajka város polgármestere egy képviselői felvetésre kijelentette, hogy „Ajka város önkormányzata a 2014. január 1-jétől a területileg átvett Kandó Kálmán lakótelepre 100 millió forintot költött évente. A tények itt is mást mutatnak: fűtéskorszerűsítésre 1,1 milliót, panelprogramra 9,4 milliót, járdaépítésre 1,5 milliót. Nem ismert azonban, hogy a 2014 óta mennyibe került a parkfenntartás, amely természetesen növeli az önkormányzat kiadásait, de az egész együtt sem közelíti meg a 100 millió forintot. Sőt, nagyon távol áll tőle…!

Úgy tudom, még szerepel egy 100 milliós tétel, ami ön szerint szintén nem felel meg a valóságnak…

Igen, azt is mondta a polgármester: „100 millió forintba került a vízzel kapcsolatos összes felújítás, át kellett építeni az egész vezetékrendszert.” Akkor ismét vegyük a tényeket: Ajka város önkormányzata egyetlen centiméter vezetéket sem újított fel és nem épített a lakótelepen. 2014-ben a Bakonyi Erőmű kicserélt 348 folyóméter melegvíz és fűtésvezetéket, közel 39 millió forint értékben, továbbá kiépítette a hőmennyiségmérőket 2,7 millió forint értékben. Karbantartásra az Erőmű 1,2 millió forintot költött évente.

A közvilágítással kapcsolatban a polgármester feltette a kérdést: „Itt a közvilágítás, 2017-ben az Erőmű átadta, ki fogja ezután fizetni a közvilágítást?” Ön szerint?

Természetesen az önkormányzat, mint mindenhol, még Ajkán is. Ismeretes, hogy a villamos-energiatermelők nem szolgáltathatnak közvetlenül a fogyasztóknak. Megjegyezni kívánom, hogy a lakótelepen 2016. december 7-től a közvilágítási lámpáknak a fele nem működik…

Kíván még valamit hozzáfűzni az eddigi nyilatkozatához?

Igen, mert nagyon bosszantó a lakótelepre és név szerint a közös képviselőre fogni, miért nem akadályozta meg a jelenlegi helyzet kialakulását, miközben az önkormányzat és a polgármester sem tudta azt megtenni. Ismételten felhívom a város vezetőjének figyelmét, hogy az itt lakókat nem érdekli a polgármester és különböző cégek vitája, annak hátrányait nem kívánjuk viselni, de mint Ajka város lakói, adófizetői elvárjuk, hogy azt a juttatást kapjuk, mint a város bármely része! Továbbá a lakótelep lakói is kétségbe vonják a háromszor százmillió forint elköltését, mivel azt lakóhelyünkön nem érzékeljük. Ismételten felkérem a polgármestert, hogy írásban tájékoztassa a Kandó Kálmán-telep lakóit a tételes felhasználásról, amit a közmeghallgatáson megtagadott!

SZERZŐ  TOLLÁR SÁNDOR

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Mindenszentek – Megidézzük az ajkai sportolók és sportvezetők emlékét

Mindenszentek ünnepe és halottak napja jó alkalom a hálaadásra, az emlékezésre, mindazokra…