A Magyar Imre kórháznak volt múltja, van jelene és lesz jövője is – ez a felirat fogadta, mint dr. Nagy Zoltán főigazgató jelmondata, annak a fórumnak a résztvevőit, amit április 11-én délután tartottak a kórház tanácstermében.

A főorvosi és szakmai tanácsadó testületi ülés keretében megszervezett rendezvény nyilvános volt, részt vehetett rajta minden ajkai és Ajka környéki lakos, a városi önkormányzat és a sajtó képviselőit pedig külön is meghívták rá. Utóbbiak éltek is a lehetőséggel, az önkormányzat szocialista frakciója azonban távolmaradásával tüntetett. Részt vett viszont a rendezvényen – a közönség soraiban ülve – Fenyvesi Zoltán, Ajka frissen megválasztott országgyűlési képviselője, és Ravasz Tibor, a Fidesz önkormányzati frakcióvezetője is.

Tudósítónknak módja nyílt a kezdés előtt egy rövid négyszemközti beszélgetésre is a főigazgatóval, amelynek keretében dr. Nagy Zoltán szükségesnek tartotta tisztázni, hogy az önkormányzat által szervezett közmeghallgatásra nem azért nem ment el, mert az politikai rendezvény, hiszen számára is természetes, hogy az önkormányzat ülésein politizálnak. A választás előtti időszakban szervezett közmeghallgatást azonban egyértelműen a kampány részének tartotta, amiben nem kívánt szerepelni. Már a meghívását elutasító levelében is jelezte azonban, hogy a választás után, április 11-én tartanak egy olyan szakmai fórumot, amelyen szívesen látják az önkormányzati képviselőket és az ajkai lakosokat, ott pedig részletes tájékoztatást kapnak a kórház helyzetéről, és lesz módjuk akár részletekbe menően is választ kapniuk kérdéseikre. Sajnálatát fejezte ki, amiért Schwartz Béla polgármester és frakciója nem élt a lehetőséggel.

Dr. Nagy Zoltán

A fórumon dr. Nagy Zoltán félórás, vetített képekkel illusztrált előadást tartott a 2017. július 11-i kinevezése óta eltelt időszakról. Beszédében kerülte a direkt politikai utalásokat, mindvégig tárgyszerűen, kizárólag a szakmai szempontokra fókuszálva fogalmazta meg mondanivalóját. Jogos büszkeséggel említette meg, hogy a legutóbbi audit, tehát egy független szakmai testület által kiállított jegyzőkönyvben az első mondat az volt, hogy ez a kórház a dunántúli kórházak ékszerdoboza. A továbbiakban is rengeteg pozitívumot, elért eredményt és fejlesztést tudott felsorolni a főigazgató, de nem hallgatott a még fennálló gondokról, megoldandó feladatokról sem. (Beszámolójának tartalmát a későbbiekben részletesen is ismertetjük – a Szerk.)

A hozzászólók szinte kivétel nélkül saját pozitív tapasztalataikat mondták el az intézménnyel kapcsolatban. Így tett Béres Györgyné Nagy Ildikó is, aki azonban arra is kitért, hogy ő három cikluson át volt Budapesten önkormányzati képviselő, és ezzel a tapasztalattal a háta mögött felháborodott azon az eljáráson, ahogy Schwartz Béla, mint a március 22-i önkormányzati ülés levezető elnöke, kezelte a kórházzal kapcsolatos napirendet. Véleménye szerint ugyanis, ha nincs jelen az a személy, akihez kérdéseket szeretnének intézni, akkor az elnöknek ott be kell rekesztenie a téma tárgyalását, az interpellálókat pedig meg kell kérnie, hogy írásban adják be kérdéseiket, amelyeket aztán eljuttatnak a címzetthez. Ez ott nem történt meg, ehelyett egy kemény lejárató kampány vette kezdetét, mégpedig nemcsak a kórházigazgatóval szemben, hanem az ellen az ember ellen is (itt nyilvánvalóan Fenyvesi Zoltánra utalt), „aki a legtöbb pénzt hozta Ajkára”. Azt is „érdekesnek” találta Béresné, hogy a közmeghallgatáson a polgármester minden kérdezőt ismert, hiszen név szerint szólította a felszólalókat.

A fórum résztvevőinek egy csoportja

Az utolsó hozzászólás elhangzása után a terem még csak félig ürült ki, sokan használták ki az alkalmat, hogy a megjelent orvosokkal, kórházi dolgozókkal, esetleg régi ismerősökkel még egy keveset beszélgessenek.

 

LÁNG GYÖRGY GÉZA

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Nyolc zsák használt zoknit gyűjtöttek

A környezettudatosság jegyében szervezett használt zokni gyűjtést a Zero waste-tudatos hul…