Zaklatási ügyek – Francois Mitterrand néhai államfő unokája jelentette fel a környezetvédelmi minisztert

0

Pascale Mitterrand, Francois Mitterrand néhai francia köztársasági elnök unokája tett 2008-ban feljelentést Nicolas Hulot jelenlegi környezetvédelmi miniszter ellen egy 1997-es állítólagos nemi erőszak miatt, de azt soha nem akarta, hogy kitudódjon – közölte pénteken ügyvédje, miután az esetről a L’Ebdo című induló új újság címlapján írt.

“Pascale Mitterrand nevét a beleegyezése nélkül felhasználták egy médiaviharban Nicolas Hulot ellen. Sem ő, sem a családja nem hagyta jóvá semmilyen módon ezt a publicitást” – írta közleményében Michel Dufranc, a Mitterrand család ügyvédje. “Nem ő volt a revelációk kezdeményezője” – tette hozzá.
A L’Ebdo leleplező cikke nem fedte fel, hogy kiről van szó, csak annyit említett, hogy “egy híres politikus unokája” tett feljelentést 2008-ban a politikus ellen, de a francia napilapok internetes oldalaikon már csütörtök este leírták Pascale Mitterrand nevét, elsőnként a Le Parisien.
“Egyből megmondta (Mitterrand) a L’Ebdo újságíróinak, hogy nem szeretné ezt a publicitást, de nem volt semmilyen hatalma azt megakadályozni” – hangsúlyozta az ügyvéd.
A francia kormány egyik legnépszerűbb tagja, Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter szégyentelen hazugságnak nevezte és tagadta a vádakat csütörtökön.
A lap szerint Hulot saját alapítványának egyik 31 éves munkatársát, aki jelenleg a nemzetgyűlés alkalmazásában áll, szexuálisan zaklatta. A cikk alapján beazonosítható nő személyesen cáfolta a lapnak az állítást, Hulot pedig “tiszta hazugságnak” nevezte. A politikus azt is cáfolta, hogy megvásárolta a nő hallgatását.
Azt viszont elismerte a miniszter, hogy 2008-ban feljelentést tett ellene “egy híres politikus unokája” egy állítólagos 1997-es eset miatt, de az ügyészség az akkor érvényben lévő tízéves elévülési idő miatt nem indított eljárást.
“Az ügyet nem egyszerűen azért zárták le, mert elévült, hanem meg is hallgattak a csendőrök a saját kérésemre, és a nyomozók nagyon gyorsan megállapították, hogy semmi olyan nem történt, amiért vizsgálatot kellene indítani az ügyben” – mondta Nicolas Hulot. “Ez fájdalmas, igazságtalan, megalapozatlan” – tette hozzá.
Christine Le Crom ügyész csütörtök este megerősítette, hogy 2008-ban feljelentés érkezett nemi erőszak gyanújával Nicolas Hulot ellen, de elévülés miatt nem indult eljárás az 1997-es eset miatt, amikor is Pascale Mitterrand 20 éves volt.
Edouard Philippe miniszterelnök és Emmanuel Macron államfő azonnal támogatásukról biztosították a minisztert és jelezték, hogy nem kell lemondania, miután nincs ellene eljárás.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …