Választás 2018 – Az LMP öt lépésben számolná fel a bérválságot

0

Az LMP az eddigi kormányokkal ellentétben nem kiszolgálni akarja a sikeres nyugati államokat, hanem közéjük akar tartozni – jelentette ki keddi budapesti sajtótájékoztatóján Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt, aki elmondta: ehhez fel kell számolni a bérválságot, amelyet öt lépésben hajtana végre az ellenzéki párt.

A javaslatok között van egy erős, megtartó szociális rendszer kialakítása, amely segítené a társadalom peremére kerülőket visszakerülni a többségi társadalomba. Az LMP új adórendszere az ország 90 százalékának helyzetén javítana – folytatta Szél Bernadett, hangsúlyozva azt is: a közszolgálatot egy 300 milliárd forintos bérkompenzációs csomaggal, valamint szolgálati lakások biztosításával tennék vonzóvá.
Az LMP egy új munka törvénykönyvében garantálná a munkavállalók jogait, és a kis- valamint közepes vállalkozásokat helyeznék előtérbe. Ahogy fogalmazott: legyen a sarki pék a stratégiai partner. Szél Bernadett hangsúlyozta: az oktatást is megerősítené, mert jó munkahelyhez jó végzettség kell.
Szél Bernadett a jelenlegi bérválságért az eddigi összes kormány felelősségét felvetette, de kijelentette: a legnagyobb bűnt Orbán Viktor követte el, hiszen az elmúlt nyolc évben a versenyképesség zálogjának az alacsony béreket tekintette, ezzel szerinte tartós bérválságra rendezkedett be.
A politikus kérdésre beszámolt arról, hogy zajlanak tárgyalások esetleges visszalépésekről, a többi között Budapest 1-es választókerületében is. A társelnök itt az LMP jelöltjét, Csárdi Antalt nevezte a legintegratívabb jelöltnek, hozzátéve: alapvetően jobboldali körzetet jelöltek ki a kerület meghatározásával.
Megismételte: azt tartaná szerencsésnek, ha a választókerületek több mint felében egyetlen ellenzéki jelölt lenne, erre azonban a jobb- és a baloldal is nemet mondott. Hozzátette ugyanakkor: az LMP továbbra is kész tárgyalni a teljes ellenzéki koordinációról. Pártja már két jelöltet is visszaléptetett, mindkét irányba tett egyoldalú gesztust, amelyet sem az MSZP, sem a Jobbik nem viszonzott, ezek a pártok még egy jelöltjüket sem léptették vissza – emlékeztetett. Megemlítette: saját választókerületében, Budakeszi és Budaörsön aktívan kampányol ellene a Jobbik indulója, holott szerinte el tudná hozni ezt a körzetet.
Szél Bernadett arra reagálva, hogy a választási bizottság törvénytelennek minősítette pártja jelöltjének, Ungár Péternek a telefonos kampányát, kijelentette: a kampány nem volt törvénytelen, Ungár Péter nem állított hazugságokat. Leszögezte: gyűlölet- és hazugságkampányát a Fidesznek kellene leállítania.
Az elnöktársát, Hadházy Ákost ért gyanúval kapcsolatban, ami miatt a földalapkezelő az ügyészséghez fordult, annyit mondott: a propagandasajtó azért propagandasajtó, hogy hazudozzon össze-vissza, választási győzelemhez segítve ezzel a Fideszt. “Ha támadnak minket, az azt jelenti, hogy jó úton járunk” – fogalmazott. Hozzátette: reméli, hogy annak az ügyészségnek már nem Polt Péter lesz a vezetője, ugyanis ő egész eddig a fideszes nobilitásokat védelmezte, egy dolga volt, hogy eltussolják az Orbán-család ügyeit.
Az egykori szocialista politikus, Lendvai Ildikó kijelentésével kapcsolatban, miszerint az LMP veszélyezteti az ellenzék győzelmét, Szél Bernadett azt mondta: ha Lendvai Ildikó bárit is tud változtatni azon a helyzeten, hogy a Jobbik, valamint az MSZP és szövetségi köre nem áll szóba egymással, akkor segítsen.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…