Újabb német városban függesztik fel a menedékkérők befogadását

0

Újabb német városban függesztik fel a menedékkérők befogadását, ezúttal a szászországi Freibergben.

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió pénteki jelentése szerint az önkormányzati képviselő-testület nagy többséggel elfogadott egy indítványt, amellyel a város engedélyt kér a tartomány vezetésétől, hogy 2021 végéig felfüggeszthessék a menedékkérők befogadását.
Az indítványban arra hivatkoznak, hogy egyenlőtlen a járásban elhelyezett menedékkérők eloszlása, 70 százalékuk – nagyjából kétezer ember – Freibergben lakik, ami túlfeszíti a 41 ezer lakosú város integrációs képességét.
Az MDR regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint Sven Krüger polgármester hangsúlyozta, hogy Freiberg továbbra is toleráns és a világra nyitott város marad, de a társadalmi munkában dolgozó civil egyesületekkel együttműködve sem bírják a terheket, így a már a városban élő menedékkérők beilleszkedése is veszélybe kerülhet.
A túlterheltséget jelzi, hogy az óvodákban több mint 200 férfőhely hiányzik, és több óvodában 25 és 40 százalék között van a menekültügyi rendszer keretében ellátott gyermekek aránya.
Az indítványban rámutattak, hogy Freiberg az alsó-szászországi Salzgitter, Delmenhorst és Wilhelmshaven, illetve a brandenburgi Cottbus példáját követi. A három alsó-szászországi településen még tavaly függesztették fel a menedékkérők befogadását az ellátórendszerek túlterheltsége miatt, Cottbusban pedig januárban, miután több incidens és erőszakos bűncselekmény nyomán felerősödött a feszültség a helyiek és a menedékkérők között.
A csaknem 83 milliós Németországba a nemzetközi migrációs válság elmélyülése, 2015 óta nagyjából 1,4 millió menedékkérő érkezett. A közös terheket a tartományok között elosztó rendszer alapján Szászországnak a menedékkérők mintegy 5 százalékát kell befogadnia, míg a Brandenburgra 3 százalék, Alsó-Szászországra 10 százalék jut.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A fertőzöttek száma 213,1 millió, a halálos áldozatoké 4,45 millió a világon

A világon 213 128 632 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldo…