Éppen koncert zajlott a Las Vegas-i Mandalay Bay hotel előtt, amikor egy ámokfutó tüzet nyitott a tömegre a szálloda 32. emeletéről.

Többen is rögzítették a történteket. Egy szemtanú arról számolt be, hogy először nem is fogták fel, mi történik. – Jason Aldean volt az előadó, már vagy 10 perce játszott, aztán hallottunk valamit, amiről azt gondoltuk, hogy tűzijáték. Úgy tűnt, füst gomolyog a hotelből. Újra hallottuk a hangot. A zenét leállították, és mindenki azt mondta, hogy feküdjünk le.

Washingtonban hivatalosan bejelentették, hogy 58-ra emelkedett a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak a  száma,  a kórházakban pedug 515 sebesültet ápolnak.

A 64 éves Stephen Paddock megölt  58 embert. Fotó: Twitter

Donald Trump amerikai elnök hétfőn  a nemzethez intézett rövid beszédében leszögezte, hogy a vasárnap éjjel elkövetett tömegmészárlás “velejéig gonosz cselekedet” volt. 

Az amerikai televíziók élőben sugározták a Fehér Házból az elnök beszédét. Donald Trump meggyőződését fejezte ki, hogy a “tragédia és horror perceiben” az amerikaiak összefognak, “mint mindig”.
Trump együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, megköszönte a rendőrség, a mentők és mindazok közreműködését, akik azonnal segítséget nyújtottak. Külön kiemelte, hogy a rendőrség rendkívül gyorsan cselekedett. Bejelentette: szerdán a first ladyvel együtt Las Vegasba utazik, hogy találkozzon az áldozatok hozzátartozóival.

Trump bejelentette azt is: mindenütt félárbocra  eresztik a nemzeti lobogót. A nemzet egységét “nem lehet megtörni” – fogalmazott.  Hangsúlyozta: a first ladyvel együtt imádkozik, hogy a nemzet “egységre és békességre leljen”.
Washingtonban hivatalosan egyelőre nem kommentálták az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kairói bejelentését, amely szerint  a merénylő – aki nem sokkal korábban  áttért muszlim hitre –  a szervezet “katonájaként”   az iszlám Állam nevében követte volna el tettét. Több amerikai médium magukat megnevezni nem kívánó tisztségviselőkre hivatkozva ugyanakkor azt közölte, hogy az IÁ bejelentésének nincs alapja.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium közleményben szögezte le, hogy “jelenleg nincs információ arról, hogy az országot  különleges veszély fenyegetné”. A tárca ugyanakkor közölte: megerősítették a biztonsági intézkedéseket a középületek és a nyilvános rendezvények környékén.

Az Európai Unió és a NATO is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak a hétfőre virradóra Las Vegas-ban elkövetett tömegmészárlás után.

Hivatalos közleményében az Európai Unió mély együttérzéséről biztosította az áldozatok rokonait és barátait, mihamarabbi felépülést kívánva az “alávaló támadás” sebesültjeinek.
“E szomorú pillanatban az EU vállvetve kiáll az amerikai nép mellett” – írta az unió külügyi szolgálata.
Az Európai Unió részéről mások mellett Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki a Twitteren. Leszögezte: “az ártatlan emberek meggyilkolása minden esetben támadást jelent mindnyájunk ellen”.
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára arról számolt be, hogy megrendítették a történtek, és szolidaritásáról biztosította az áldozatokat és az Egyesült Államokat.
A legalább ötven emberéletet követelő Las Vegas-i fegyveres támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett.

Tovább nőtt a vasárnap éjjel Las Vegasban elkövetett tömegmészárlás halálos áldozatainak száma. A kórházakban 515 sebesültet ápolnak. 

Mindezt Las Vegasban tartott sajtótájékoztatóján Joe Lombardo seriff jelentette be hétfőn, szavai szerint  “legalább” 515 sebesültet ápolnak a kórházakban. A seriff hozzátette: az idő előrehaladtával nőhet a halálos áldozatok száma is.

Brian Sandoval nevadai kormányzó jelenlétében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársa a sajtótájékoztatón a leghatározottabban hangsúlyozta:  a tömegmészárlás elkövetőjének egyetlen nemzetközi terrorista csoporttal sem volt kapcsolata.

A nevadai kormányzó megfogalmazásában a lövöldözés helyszíne “háborús övezethez” hasonlít. “Dühösek vagyunk. Gyászolunk. Meg vagyunk zavarodva” – mondta a kormányzó.

Carolyn Goodman, a város polgármestere további segítségre kérte a helyieket, mint mondta: leginkább a véradókra számítanak. 

Közben egyre több részlet derül ki az elkövetőről, a 64 éves Stephen Paddockról. 
Floridában élő testvére, Eric Paddock  egy helyi lapnak azt nyilatkozta, hogy “derült égből villámcsapásként” érte őt a hír, a testvérét békés és nyugodt embernek ismerte. Erről számolt be a The Washington Post című napilap is, amely megírta, hogy információi szerint Paddock jogszerűen vásárolta a lőfegyvereket. A férfi a Las Vegastól mintegy 120 kilométernyire északkeletre fekvő Mesquite városkában élt. Családja, gyermekei nincsenek, partnernőjét ugyan letartóztatták, de azonnal tisztázták is.

Quinn Averett, Mesquite rendőrségének szóvivője a The New York Times című napilap ripoterének elmondta, hogy Paddock nem volt büntetett előéletű, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. A Las Vegas-i seriff helyettese, Kevin McMahill szerint a férfinak néhány közlekedési kihágása volt, viszonylag rendszeresen tett látogatásokat Las Vegasban, mert szerencsejátékos volt.         Az ABC televízió információi szerint Paddock korábban könyvelőként dolgozott, és vadászati engedélye vot, amely Alaszkára érvényes.

Mesquite rendőrsége hétfőn átkutatta Paddock lakását, és fegyvereket és lőszereket talált.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …