Pert indított az amerikai kormány ellen a korábban az Iszlám Államhoz csatlakozó fiatal nő apja

0

Pert indított az amerikai kormány ellen a korábban az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez csatlakozó fiatal nő, Hoda Muthana apja lánya visszatérése érdekében csütörtökön.

Muthana Szíriában csatlakozott a dzsihadista szervezethez, de az Egyesült Államok kormánya elutasítja visszatérési kérelmét.
Az apa, Ahmed Ali Muthana a szövetségi bírósághoz benyújtott keresetében azzal érvel, hogy 24 éves lánya amerikai állampolgár, mivel az Egyesült Államokban született,  ezért joga van visszatérni az országba másfél éves kisfiával együtt.
Az apa ügyvédjei közleményben tudatták: Hoda Muthana arra számít, hogy amennyiben visszatérhet az Egyesült Államokba, terrorizmus támogatásáért bíróság elé állítják. “Muthana asszony nyilvánosan beismerte tetteit, és felelősséget vállalt cselekedeteiért” – fogalmaztak az ügyvédek hozzátéve, a nő tisztában van azzal, hogy “tönkretette a saját életét, de nem akarja a gyermeke életét is tönkretenni”.     Hoda Muthana a keleti parti New Jersey államban született, és a déli Alabamában, muzulmán családban nőtt fel, ott kezdte el felsőfokú tanulmányait is. Négy évvel ezelőtt Törökországon keresztül Szíriába, az Iszlám Állam terroristái által ellenőrzött, úgynevezett kalifátus területére szökött. Alabamában élő családjának az mondta, hogy a főiskolával utazik tanulmányútra török földre.         A “kalifátusban” háromszor is házasságot kötött a terrorszervezet tagjaival, egyiküktől 18 hónappal ezelőtt kisfia született. Felvette az Umm Dzsihád, azaz a Dzsihád Anyja nevet, és tanúja volt kivégzéseknek. Az egyik közösségi portálon közzétett fényképei tanúsága szerint örömmel üdvözölte a lefejezéseket, 2015-ben pedig az azóta már lezárt Twitter-fiókján az amerikaiakat is harcra szólította fel.               Nemrégiben egy kanadai-amerikai kettős állampolgárságú nővel együtt megadta magát az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciós erőknek, jelenleg egy északkelet-szíriai menekülttáborban őrzik. Bocsánatot kért az Iszlám Állam támogatásáért, és azt kérelmezte, hogy kisfiával együtt visszatérhessen az Egyesült Államokba.
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán közleményben jelentette be, hogy Hoda Muthana nem térhet vissza az Egyesült Államokba. “Nem amerikai állampolgár, nincs érvényes amerikai útlevele és beutazási vízuma, és nincs is joga amerikai útlevélhez. Ezért nem engedélyezik beutazását az Egyesült Államokba” – szögezte le a közlemény.
A nő családjának ügyvédjei a kereset benyújtásakor újságíróknak elmondták: a kormány képviselői közölték velük, hogy Muthana nem amerikai állampolgár, mivel születésekor az apja jemeni diplomata volt, és immár nem is folyamodhat állampolgárságért. A család azonban vitatja ezt. Azt mondják, hogy az apa már azelőtt befejezte diplomáciai szolgálatát, hogy a lánya megszületett volna, és Hoda amerikai útlevéllel távozott az országból.     Mike Pompeo csütörtökön az NBC televízióban megerősítette szerdai állásfoglalását és kissé bővebben is beszélt az ügyről. Amikor a műsorvezető azt firtatta, vajon Muthana azért nem tarthat-e igényt az amerikai állampolgárságra, mert az apja menekültként telepedett le Alabamában, a miniszter rábólintott: “pontosan így van”. Hozzáfűzte: “születhetett valóban itt, de nincs amerikai állampolgársága”.
Az amerikai alkotmánynak a polgárháború után, 1868-ban ratifikált 14. kiegészítése az Egyesült Államok területén születő, csaknem valamennyi gyermeknek automatikusan megadja az amerikai állampolgárságot. Kivételek ez alól az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő diplomaták gyermekei.     Csütörtökön kiderült az is, hogy Hoda Muthana útlevelét 2016 januárjában az Obama-kormányzat bevonta.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakciná…