Lengyel lapok: biztonság- és gazdaságpolitikai siker Donald Trump varsói látogatása

0

Varsó számára biztonság- és gazdaságpolitikai sikert jelent Donald Trump varsói látogatása – értékelik a pénteki lengyel sajtókommentárok, kiemelve a NATO kollektív védelmi elvére történt utalást, a rendszeres amerikai gázszállítások ígéretét, valamint a nyugati civilizáció értékeire helyezett hangsúlyt az amerikai elnök beszédében.

A Rzeczpospolita című független jobbközép napilap több kommentárt szentelt Trump látogatásának. Jerzy Haszczynski véleménycikke kiemelte: a varsói Krasinski téren mondott külpolitikai programbeszédében az amerikai elnök nem támadta “a Nyugat Trump-ellenes frakciója élén álló” Angela Merkel német kancellárt, “nem vert éket az EU tagállamai közé, amint ezt egyesek várták”.
Trump nem hozta Lengyelországot és a közép-európai térség államait kényes helyzetbe, “nem kellett választaniuk, hogy kit szeretnek jobban – anyut (Merkel) vagy aput (Trump)” – fogalmazott Haszczynski.
Egy másik, Michal Szuldrzynski tollából származó kommentár szerint a lengyel kormány nemzetközi sikert könyvelhet el, mivel Trump emlékeztetett a Washingtoni szerződés 5. cikkelyéből eredő kötelezettségekre, amit nem tett meg korábban a NATO brüsszeli csúcstalálkozóján.
Trump felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel az Ukrajna elleni agresszióval, és kiemelte minden állam jogát arra, hogy saját bevándorláspolitikát folytasson, ami “megerősíti a kormánypárt pozícióját, és támogatást jelent a Brüsszellel folytatott vitákban”.
A szintén a Rzeczpospolitában közölt véleménycikkben Krzysztof Adam Kowalczyk az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer vásárlásáról aláírt emlékeztető mellett kiemelte az amerikai cseppfolyósított földgáz rendszeres szállításáról szóló ígéretet, mely Kelet-Közép-Európa egészét érinti.
“A nagyhatalmak globális játékában a gáz ugyanolyan fontos, mint a Patriotok” – írta Kowalczyk. A Gazprommal aláírt, a Török Áramlat gázvezetékhez kapcsolódó magyarországi fejlesztésekre vonatkozó megállapodásra utalva úgy vélte: Moszkva Trump varsói látogatása előtt egy nappal (a szerződés aláírásakor) “a lengyel kormány szövetségese, Magyarország révén gyűjtött pontokat”. “Térségünk szemünk láttára válik a nagyhatalmak gázháborújának terepévé” – állapította meg a cikkíró.
A Gazeta Wyborcza című balliberális napilap kommentátora, Bartosz Wielinski úgy vélte: Trump mindenekelőtt azért érkezett Varsóba, hogy “a televíziós csatornák rögzíthessék a nevét skandáló, a kormányzó Jog és Igazságosság párt által buszokkal odaszállított tömeget”.
A Gosc Niedzielny című konzervatív hetilap honlapján megjelent kommentárban Bogumil Lozinski kiemelte: varsói beszédében Trump “egy új fenyegetésre (…), a bürokráciára és a kormányzó erőkre” hívta fel a figyelmet. Ezt “azzal a vitával összefüggésben kell értelmezni, amely jelenleg Lengyelországban és Európában zajlik”. “Vajon az a rendszer a nyugati demokrácia alapja, amelyben az establishment érdekeit érvényesítő névtelen hivatalnokok kormányoznak (…), vagy az emberek, a nemzet, amely megvalósítja álmait és őrzi szabadságát?” – tette fel a kérdést Lozinski, hozzáfűzve: Trump Varsóban egyértelműen a másik modell mellett szállt síkra.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – Az utcákon terítettek meg az olasz vendéglátósok a korlátozások elleni tiltakozásul

Az úttesteken leterített abroszokkal tiltakoztak az olaszországi éttermek, bárok, presszók…