LEGYEN SZÉP A MOSTANI KARÁCSONY IS – Boldog karácsonyt ajkaiak

0

Minden ünnep nyugalmát, meghittségét elsősorban magunknak kell kialakítani, körülöttünk harmóniát, békességet teremtve. A családban és a nagyobb közösségben. Karácsonykor is. Mert életünk kikötője a család. Onnan indulunk el naponta a közösségi élet szélcsendesnek sohasem mondható tengerére. E kis közösség a háttér, ahol életünk kiteljesedik, gyerekeink felnőtté cseperednek. Sorsunkat döntően meghatározza: milyen a „hátországunk”. 

Ezt a kötelességet senki le nem veheti rólunk. Igaz, többnyire nem is akarjuk. Mert így természetes. Mert törekvéseink végső értelme, hogy elégedettségben, biztonságban tudjuk azokat, akiket szeretünk.

Karácsony, talán az egyik legszebb szavunk. A béke, a bizalom, az életszeretet ünnepe. Sajnos, az életünkben nagyon sok harag és gyűlölet feszül, emberek törnek egymás ellen. Türelmet kell tanúsítanunk egymás és magunk iránt is, hiszen ha békességben tudunk élni egymással, akármilyen megpróbáltatások elé állítanak is bennünket a hétköznapok, könnyebben vehetjük az akadályokat. Tegyünk meg mindent a szép karácsonyért, s a mindennapokért, hiszen a karácsony szeretetet ad, de nem azt pótolja, ami korábban elmaradt. Nem hiszem, hogy létezik emberfia, akinek nincs ilyen tartozása. Önzésben és hiúságban élők mindahányan egymásnak okozott veszteségeinket meg kell próbálnunk megbocsátani egymásnak. Ha nem tesszük, a tegnap sokat elrabol a mától és a holnaptól, mert az ember arra született, hogy szeressen, ez a legfőbb felelőssége. Az elmaradt szeretet nem pótolható, az örök veszteség marad. Megszenvedi egyén és a család.

A karácsony az esztendő legkedvesebb, legbensőségesebb ünnepe. A családé, a szereteté! A sok felgyülemlett feszültség miatt az emberek többsége szorongva néz a szeretet ünnepe, a karácsony elé. Az örömszerzés vágya bizonyára most is ugyanúgy meghatározója ünnepre készülődésünknek, mint eddigi életünkben, de vajon tudunk-e akár csak ezen az egy estén is felhőtlenül örülni, és igazán örömet szerezni? És meg-megújuló bizalommal reménykedjünk, hogy a megértés, a békesség és a szeretet valóban csodákra képes, képes megváltoztatni a világot. Képes újra és újra begyógyítani a sebeket.

Amikor karácsony éjszakáján a szeretet angyala száll el felettünk, de szárnysuhogásának csitultával ne feledjük, hogy itt járt, és jótékonyan megérintett bennünket. Mivel az emberi életben a boldogság amúgy is ritka kincs, tűnő pillanat: a 8400 INFÓ.HU minden kedves ajkainak boldog karácsonyt kíván!

S amikor apró ajándékainkat gyűjtögetve készülünk az ünnepre, régi karácsonyok hangulatai idéződnek fel bennünk, amikor még nekünk tartogatták a meglepetéseket, amikor még mi kaptuk a több ajándékot. Azt hiszem, a legszebb karácsonyok az embernek gyerekkorára esnek. Mindnyájan így voltunk ezzel. Rettenetes izgalommal vártuk a kiscsengő hangját, amikor beszabadulva a szobába rávetettük magunkat az ajándékokra. S amikor már felnőtt korba léptünk, úgy éreztük, ilyen karácsonyaink nem lesznek. Ám jöttek az újabb karácsonyok, amikor már a gyerekeink várták először a csengő hangját, hogy beszabadulva ők is rávethessék magukat az ajándékokra. Ekkor jöttünk rá, hogy ezek sokkal de sokkal szebb karácsonyok így. Aztán a gyerekeink szépen felnőttek, akkor gondoltuk, ennél szebb karácsonyok már nem lesznek, amikor a gyerekek is ott vannak, és ők örülnek elsősorban. És most nagyon sokan vagyunk, akiknek a karácsonyok úgy kezdődnek, hogy a csengő hangját az unokák várják. Azt hiszem, ezek a legszebb karácsonyok!

A legszebb ünnepeink mindig a jövőről szólnak. Jövő nincs remény nélkül. A remény, a boldogság megnyilatkozása, az élet talán legnagyobb adománya. A családban dől el minden, ott a szeretet iskolája, onnan nyílik minden járható út. Karácsonyeste az örök reményé, velünk van életünk minden pillanatában, mert megszületett Ő, Dávid városában. A mai estén Babits Mihály Karácsonyi ének című versében így kérleli a kisdedet: „Szeress hát minket is, koldusokat! / Lelkünkben gyújts pici gyertyát sokat. / Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk / törékeny játékunkat, a reményt.”

Ezért legyen szép a mostani karácsony is! Tegyük mi széppé!!!

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

VIRÁGGAL ÉS SZÍVÜNK MINDEN MELEGÉVEL- Nőnapi köszöntő

Virágokkal, szép szavakkal, szeretettel és szívünk minden melegével köszöntjük a nőket már…