Külföldi sajtó Magyarországról – Amerikai és német lap a választásokról, francia lap Orbán Viktor euroszkepticizmusáról

0

A The Wall Street Journal című amerikai és a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilap a közelgő parlamenti választásokkal, míg a Libération című francia napilap Orbán Viktor politikájának euroszkepticizmusával összefüggésben foglalkozott Magyarországgal.

A szavazóknak kell megvédeniük a demokráciát az április 8-i magyarországi választásokon, amíg van rá lehetőségük, mert az Európai Unió a jelek szerint nem képes erre – írta szerdán a The Wall Street Journal (WSJ).
A cikkben “kínosnak” nevezték, hogy az Európai Unió nem tudta hatékonyabban meggátolni Orbán Viktor “autoriter lépéseit”, mivel az EU nem igazán tudja büntetni a “demokrácia útjáról letérni szándékozó országokat”, a magyar kormányfő ráadásul “okosan barátságot kötött” bizonyos politikai csoportokkal Brüsszelben, amelyek jórészt kiállnak mellette.
A WSJ szerint ugyan a vasárnapi választásnak továbbra is a kormánypárt a legnagyobb esélyese, “kellemes meglepetés”, hogy kétségessé vált az eredmény. Kiemelték, Orbán kétharmados többségben reménykedik, hogy kívánsága szerint módosíthassa az alkotmányt, de napokkal a voksolás előtt úgy tűnik, hogy ez “kicsúszik a kezéből”.
Mint írták, a februári hódmezővásárhelyi polgármester-választás azt jelzi, hogy az emberek kezdenek kiábrándulni az Orbán-kormányból, az ország migránsokkal való elárasztását célzó összeesküvésről szóló retorika és a korrupciós vádak miatt számos bizonytalan szavazó hátat fordított a Fidesznek.
A tét magas a magyarok, valamint az ország EU- és NATO-partnerei számára egyaránt – figyelmeztetett a politikai-üzleti lap európai kiadása. Ennek kapcsán röviden kitértek arra, hogy az országban “meggyengítették a sajtószabadságot” és “célba vették” a kormányt bíráló civil szervezeteket, illetve arra is, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök “közeli barátjának” számító Orbán Viktor vezette Magyarország tagja az EU-nak és a NATO-nak, és ugyanúgy vétójoggal rendelkezik mint a többi tagállam.
A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Reménysugár a túlhatalommal szemben című szerdai összeállításában a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte, hogy a Fidesz győzelme biztosnak tűnik, de egy dél-magyarországi kisváros reményt ad az ellenzéknek.
Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét megszólaltató írásában kifejtette, hogy Karácsony Gergely kijelentése a választási győzelemről “túlzónak és őszintétlennek tűnhet”, tekintve Orbán Viktor miniszterelnök “dominanciáját a politikai porondon”, a hódmezővásárhelyi polgármester-választás miatt mégis van “valóságalapja”, mégha sovány is.
Hozzátette, hogy Karácsony Gergely optimizmusa azon a számításon nyugszik, hogy a hódmezővásárhelyi mintát alkalmazva a kormánypárt ellen lehet fordítani a “Fideszre optimalizált” választási rendszert.
Azonban a választók rendszerint nem alkotnak a pártok stratégái által mozgatható, akarat nélküli tömeget, “amennyiben szabadok, márpedig Magyarországon azok”, de Karácsony Gergely szerint a polgárok megtanulták, hogy miként működik a választási rendszer, és a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavaznak majd – írta a FAZ szerzője.
Kiemelte: valamennyi ellenzéki párt győzelemként ünnepelné, ha a Fidesz nem szerezné meg az egyedüli kormányzáshoz szükséges többséget, de ez még messze nem jelentené számukra azt, hogy ők szerzik meg a folyamatok alakításához szükséges többséget.
Egy újfajta, ügyes és veszélyes euroszkepticizmusnak tartja Orbán Viktor politikáját Sylvain Kahn francia politológus a Libération című francia napilapnak adott interjúban.
A párizsi Politikatudományi egyetem (Sciences-Po) tanára úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök “nem elutasítva a demokráciát és az európai intézményeket, egy Putyin-barát és migránsellenes Európát vinne győzelemre”.
A francia kutató “az európai populista pártok nyugtalanító megerősödését” orbanizációnak nevezte el a közelmúltban megjelent tanulmánykötetében. Szerinte ez az új politikai irányzat meghaladja az Európa-barát és Európa-ellenes ellentétet, s elsősorban Európa iszlamizációja ellen és az Európai Unió és Vlagyimir Putyin közötti szövetségért kíván harcolni. A francia kutató szerint Orbán Viktornak van egy nagyon fontos újítása a doktrínák szintjén: egyszerre kívánja hangsúlyozni a magyar nemzet fontosságát és azt, hogy az európai nemzeteknek össze kell fogniuk az ellen, ami közös értékeiket veszélyeztethetné a Samuel Huntington által megfogalmazott civilizációk összecsapása tétel szerint, azaz az arab-muzulmán világból érkező migránsáradaton keresztül európai iszlamizációval szemben kíván fellépni.
“Ellentétben Marine Le Pennel és Matteo Salvininel, Orbán Viktor meghaladja az egyszerű Európa-barát és Európa-ellenes szembeállítást, magát is Európa részének tekinti azért, hogy a politikai és humanista liberalizmussal szemben egy másfajta projektet javasoljon” – hangsúlyozta Sylvain Kahn, aki szerint “egy sokkal ügyesebb és sokkal veszélyesebb, újfajta euroszkepticizmusról van szó”.
“Orbán Viktor nem akarja szétverni az EU-t, nem támogatja Magyarország kilépését”. A politológus szerint a magyar miniszterelnök egyes területeken, mint például a kohéziós politika, a közös agrárpolitika vagy a védelmi politika legitimnek tekinti az EU-t, más területeken viszont belülről akarja a saját doktrínája szerint átalakítani.

Liseuse – Libération

Tout savoir sur les dernières actualités politiques, monde, société, sports, écologie avec le journal en ligne Libération.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …