Külföldi sajtó Magyarországról – A Spiegel Online a Stop Soros csomagról, a Politico a közép-európai fellendülésről

0

A Spiegel Online német hírportál a Stop Soros elnevezésű törvényjavaslat-csomaggal kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal szerdán, míg a Politico brüsszeli hírportál arról cikkezett, hogy az Európai Unió keleti tagországai politikai befolyásuk növelésére szeretnék felhasználni gazdasági fellendülésüket.

A német hírportálon megjelent, Zaklatások a menekültek segítői ellen című írásában Keno Verseck kiemelte: a magyar kormány “súlyos csapást mér a jogállamra”, mivel a tervezett új törvény lehetőséget ad arra, hogy “visszaéljenek vele és megbéklyózzák a civil szervezeteket, de akár még a szabad sajtót is”.
A szerző kifejtette, hogy a kormány ismét Soros György ellen lép fel, aki a magyar miniszterelnök szerint egy, a muzulmán vallású “illegális migránsok” összefogásával megszervezett “invázió” révén fel akarja számolni Európa keresztény jellegét és az európai nemzetek etnikai-kulturális önazonosságát, ezért tervét keresztül kell húzni. Azonban az új törvényalkotási kezdeményezés “valójában még többről szól”, alkalmas arra, hogy korlátozza “a hatalom utolsó működő ellenőrző tényezőjét” jelentő civil szervezetek munkáját – emelte ki Keno Verseck.
A tervezetet ismertetve hozzátette, hogy szerepel benne számos igen átfogó, vagy bizonytalan tartalmú előírás, így például nem határozza meg az illegális migráció és a külföldi anyagi támogatás fogalmát. Így akár azt is meg lehet tenni, hogy nemkívánatosnak minősítenek bárkit, aki némi adománnyal támogatott valamely civil szervezetet, és “megvonják a közhasznú státuszt és a pénzügyi kedvezményeket gyakorlatilag az összes olyan civil szervezettől, amely számottevő támogatást kap külföldről” – írta a Spiegel Online szerzője.

Gesetzentwurf in Ungarn: Schikanen gegen Flüchtlingshelfer – SPIEGEL ONLINE – Politik

Wieder einmal geht es gegen den Lieblingsfeind des ungarischen Ministerpräsidenten Viktor Orbán – den US-Börsenmilliardär ungarisch-jüdischer Abstammung George Soros. Zwei landesweite Anti-Soros-Kampagnen ließ Orbán bereits veranstalten. Letzte Woche nun legte seine Regierung ein Gesetzespaket vor, das den Titel trägt: “Stop Soros”.

Az Európai Unió keleti tagországai, a jogállamisági bírálatok ellenére politikai befolyásuk növelésére szeretnék felhasználni gazdasági fellendülésüket, ugyanis a szocialista blokk több egykori tagja is a kontinens élmezőnyében van a bővülés tekintetében – írta szerdán a Politico.
A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy tavaly Románia gazdasága növekedett leggyorsabban az EU-ban, de Lengyelország, Csehország és Magyarország is nagyobb bővülést tudott felmutatni mint a főbb nyugat-európai országok. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén tizenkét uniós tagállamban fogja meghaladni a gazdasági növekedés üteme a 3 százalékot, és ezek közül kilenc a volt szocialista országok közül kerül ki.
A jelek szerint ez arra sarkallja a keleti tagállamok vezetőit, hogy nagyobb beleszólást követeljenek maguknak az Európai Unióban – olvasható a cikkben.
A szerző ironikusnak nevezte, hogy a keleti fellendülés jórészt az euróövezet válságból való kilábalásának köszönhető, mert annak nyomán fokozódhatott a nyugatra irányuló kelet- és közép-európai kivitel, az infrastruktúra-fejlesztési beruházások ezen tagállamokban ráadásul még mindig nagyban függenek az EU kohéziós forrásaitól.
Mint írták, a magyar állampolgároknak átlagosan napi 0,31 eurójukba kerül az Európai Unió fenntartása, de közben fejenként 0,99 euró jut rájuk naponta az uniós strukturális és beruházási alapokból. Ennek ellenére azonban több térségbeli vezető is kisebbíteni próbálja az uniós támogatási források jelentőségét országuk jövőbeli növekedése szempontjából, azt állítva, nem okozna akkora károkat, ha hirtelen megszűnnének ezek az alapok, a fellendülés ugyanis a hazai politika eredménye.

Europe’s eastern tigers roar ahead

BUDAPEST – Forget the politics for a moment – check out the economics. Central and Eastern EU members are in Brussels’ bad books over democratic and legal standards but their economies have become some of the bloc’s star performers. Romania was the fastest growing economy in the EU last year, with an estimated GDP growth rate of 6.4 percent.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …