Külföldi sajtó Magyarországról – A Le Monde a Fidesz EPP-tagságáról

0

Nem valószínű, hogy az Európai Néppárt (EPP) kizárja tagjai közül a Fideszt – jelentette ki Sylvain Kahn, európai kérdésekkel foglalkozó francia politológus a Le Monde című napilapnak adott interjúban.

A francia balközép napilap hétvégi számában megjelent interjúban a szakértő annak a véleményének adott hangot, hogy a Fidesz távozása a horvát, a szlovén, a szlovák és a bolgár testvérpártok kilépését okozná, és a szélsőjobboldalt erősítené, márpedig az EPP legfőbb célja, hogy az Európai Parlament legerősebb pártja maradjon. A politológus úgy látja, hogy az EPP vezetői továbbra is úgy ítélik meg, jobb Orbán Viktort bent tartani a pártban, mint kizárni, mert ez a legjobb módszer “kilengéseinek fékezésére”.
A magyar kormány politikáját elítélő Sargentini-jelentés néppárti megszavazásának is az volt a célja, hogy a EPP a berkeiben tartva jobban ellenőrzése alatt tudja tartani a Fideszt, miközben a magyar miniszterelnöknek is az az érdeke a francia szakértő szerint, hogy megtartsa “ezt az értékes rokonságot, amely lehetővé teszi a hagyományos jobboldal ideológiai meghódítását radikális jobboldali vagy szélsőjobboldali gondolatokkal”. Sylvain Kahn megítélése szerint Orbán Viktor valószínűleg valamilyen taktikai visszalépését fog eszközölni, hogy megbékítse Brüsszelt, pontosan úgy, ahogy azt 2010 óta mindig megteszi, amikor az Európai Bizottság figyelmezteti, s eközben “az európai elmék orbanizációja” folytatódni fog.
A szakértő emlékeztetett, hogy az “orbanizmusnak” nevezett ideológia európai hagyományai ugyanolyan régiek, mint a liberalizmuséi. A felvilágosodás elleni hagyomány mindig is szemben állt az egyén emancipációjával, az emberi jogokkal, a többpártisággal és a gondolkodás szabadságával. “A mérleg visszalendülése nem először történik a történelemben, de arra nem számított senki, hogy most ismét megtörténik” – hangsúlyozta az elemző, aki szerint a rasszizmusba és népirtásba torkollott második világháborút követően azt lehetett gondolni, hogy a nacionalizmus hosszú időre diszkreditálódott. A mai európai nacionalizmus ugyanakkor nem ugyanaz, mint a két világháború közötti, amely azt hirdette, hogy az egyik nemzet magasabb rendű, mint a másik, hanem egy olyan XXI. századi változat, amely szerint minden európai nemzet egyenlő, de nem szabad, hogy keveredjenek, ezért egy migrációellenes politikával össze kell fogniuk az afrikai-arab-muzulmán invázió ellen – mondta a politológus a Le Monde-nak.

Le Parti populaire européen va-t-il exclure le premier ministre hongrois Viktor Orban ?

Trois questions à Sylvain Kahn, géographe LE MONDE | * Mis à jour le | Propos recueillis par Catherine Vincent Le 12 septembre, le Parlement européen a voté à une large majorité l’activation d’une procédure communautaire ­exceptionnelle vis-à-vis de la Hongrie pour ” risque clair de violation grave de l’Etat de droit “.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakciná…