Washington de facto az Egyesült Államok ellenségének minősítette a “Kreml-listán” szereplő orosz személységeket, a lajstrom potenciálisan árthat az orosz cégek, politikusok, tisztségviselők és üzletemberek arculatának – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak kedden Moszkvában.

Peszkov, aki maga is szerepel a felsorolásban, felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai pénzügyminisztérium által összeállított listát az Egyesült Államok ellenségeivel szembeni szankciós ellenintézkedésekről rendelkező törvénnyel összhangban hozták létre. A szóvivő példátlannak nevezte a jelentést, ugyanakkor közölte, hogy az orosz fél tanulmányozni fogja az amerikai listát, mielőtt további következtetéseket vonna le.
Rámutatott, hogy a listával kapcsolatban Washington lebegteti a személyre szabott szankciók bevezetésének lehetőségét.
A Trump-kormányzatot az említett törvény kötelezte a lista közlésére, amelynek célja, hogy megbüntesse Oroszországot a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt Washington szerinti beavatkozásáért, az emberi jogok megsértéséért, a Krím annektálásáért és a kelet-ukrajnai katonai szerepvállalásáért.
A büntetőintézkedésekkel egyelőre nem kísért amerikai lajstrom magába foglalja 114, Vlagyimir Putyin elnökkel szoros kapcsolatban álló orosz politikai szereplő nevét, köztük Dmitrij Medvegyev miniszterelnökét, a kormány gyakorlatilag minden tagjáét, az elnöki apparátus embereiét és a parlament két házelnökéét, valamint 96 egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező “oligarcháét”. Az utóbbiak listája egyébként megegyezik azzal, amelyet tavaly a Forbes magazin állított össze.
A lista közzétételére válaszul az orosz parlament három bizottsági elnöke lemondta részvételét a február 8-án tartandó hagyományos éves washingtoni nemzeti imareggelin, amelyen jelen lesz majd Donald Trump elnök. A mintegy 3 ezer fős rendezvényen az eredeti elképzelések szerint egy mintegy 70 fős orosz küldöttség jelent volna meg, köztük a Kremllel szemben kritikus hangnemet megütő Kszenyija Szobcsak elnökjelölt-aspiráns is.
Andrej Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, hogy a lista egy “oroszországi ‘ki kicsoda’-kötetre” hasonlít. A vele megegyező tisztséget viselő Dmitrij Rogozin szerint a lépéssel Washington az orosz fegyverzetek potenciális vásárlóira kívánt “ráijeszteni”, és arra akarta “kényszeríteni” őket, hogy csakis amerikai harci eszközöket vásároljanak.
Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a VKontaktye orosz közösségi oldalon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy Oroszországot sohasem szerették Nyugaton, de ilyen listázás még a történelem legrosszabb korszakaiban sem jutott senkinek eszébe. Hozzátette, hogy a publikáció a szerzők várakozásaival ellentétes hatást fog kiváltani, annak eredménye nem a megosztottság, hanem az összefogás lesz.
Konsztantyin Koszacsov, a parlament felsőháza külügyi bizottságának elnöke azt hangoztatta, hogy a lista összeállítói “lemásolták a Kreml telefonkönyvét” abbéli igyekezetükben, hogy rábizonyítsanak valamilyen “mocskot” az orosz elitre. Leonyid Szluckij, az alsóház külügyi bizottságának elnöke a “politikai paranoia” megnyilvánulásának minősítette az összeírást, amely aláássa az amúgy is “a legmélyebb ponton álló” párbeszéd folytatásának lehetőségét. Arra figyelmeztetett, hogy az orosz-amerikai viszony mindaddig nem tér vissza a régi kerékvágásba, amíg “az amerikai kivételesség mániákus eszméje hivatalban marad Washingtonban”.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …