Koronavírus – Országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány

0

Országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány, mert vasárnap délelőtt már 231-re emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma, ami 42-vel több, mint szombat este – jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában.

“Alapvető fontosságú intézkedés felé tartunk. (…) Valószínűleg a maximálishoz” – mondta Andrej Babis a beszélgetésben. Később úgy pontosított, hogy valószínűleg egész Csehországot érintő vesztegzárról lesz szó.
A cseh kormányfő fontosnak tartja, hogy az emberek kizárólag csak munkába járjanak, s onnan pedig menjenek haza. “Fenn kell tartanunk a gazdaságot, a termelést” – húzta alá.
A cseh miniszterelnök szerint ezért semmiképpen sem fogják korlátozni a tömegközlekedést, inkább megerősítik, hogy egy-egy autóbuszban, metró- és villamoskocsiban kevesebben utazzanak.
Andrej Babis kijelentette, hogy a korábban elrendelt karanténokat nem mindenki tartja be, ezért szükségesnek mutatkozik az eddigi intézkedések szigorítása. A házi karantén be nem tartásáért – a csütörtökön kihirdetett szükségállapot alapján – akár 3 millió koronás (40 millió forint) büntetés is kiszabható.
“Nem szeretnénk büntetni az embereket. Felszólítok mindenkit, hogy viselkedjünk ésszerűen. Egyelőre ennek nincs hatása” – mondta Andrej Babis.
Az esetleges országos vesztegzárral kapcsolatban úgy fogalmazott, “meg kell csinálnunk”.
A kormányfő szerint valószínű, hogy a csehországi fertőzöttek száma vasárnap estére elérheti a háromszázat.
Eddig több mint négyezer ember vetette alá magát laboratóriumi vizsgálatoknak.
Délután újabb rendkívüli ülést tart a cseh kormány, amely dönthet a további intézkedésekről, egy országos válságstáb felállításáról. A válságstábot Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese vezetné, aki képzett járványügyi szakember.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakciná…