KERÉKPÁRRAL HAJTOTT ÁT A ZEBRÁN, ELÜTÖTTÉK

0

Egy 13 éves fiú sérült meg az ajkai balesetben.

Ajkán, a belvárosban kerékpározott társaival egy 13 éves fiú 2019. június 4-én 15 óra körül. Egy gyalogos-átkelőhelyhez érve nem akart lemaradni a többiektől, és leszállás nélkül a biciklin ülve hajtott át az úttest másik oldalára, amikor a tőle jobbról érkező gépkocsi fellökte őt, melynek következtében a fiú megsérült. A baleset körülményeit az Ajkai Rendőrkapitányság vizsgálja.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpárosok nem minden esetben ismerik, illetve tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – a KRESZ utasításának megfelelően – a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A zebrán csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs!

Fontos, hogy a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és beszéljék át a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályait. Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon szabad csak a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. Kisebb gyereket alsóbbrendű úton se engedjen a szülő önállóan közlekedni, csak felnőtt felügyeletével!

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Fekete Istvánra emlékeztek az olvasópályázattal

A harmadik osztályosok voltak a legaktívabb résztvevői a Bogáncs gyermekkönyvtár által az …