Bűnös hanyagság és gondatlanság miatt égett le a kemerovói üzletközpont – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a dél-szibériai városban a katasztrófa okairól és következményeiről kedden tartott tanácskozáson.

Putyin szerdára nemzeti gyászt rendelt el a kemerovói tragédia miatt. A zászlókat az ország egész területén félárbócra fogják ereszteni, a televíziók, rádiók és a kulturális intézmények műsoráról pedig leveszik a szórakoztató műsorokat. Kemerovo megyében kedden háromnapos gyász kezdődött
“Nem harci cselekmények történnek itt nálunk, és nem is váratlan metánkitörés egy bányában. Ide az emberek, a gyerekek kikapcsolódni jöttek. A demográfiai helyzettel foglalkozunk, és közben ennyi embert veszítünk el, de miért? Bűnös hanyagság és gondatlanság miatt” – jelentette ki az orosz vezető.
A néma tiszteletadással megkezdett tanácskozáson Putyin ismételten együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az elnök virágot helyezett el a vasárnapi tragédia helyszínén, ahol kedd reggel több száz kemerovói lakos is lerótta kegyeletét. Putyin meglátogatta a katasztrófa kórházban ápolt sérültjeit.
A kemerovói megyei kormányzóság épülete előtt a TASZSZ hírügynökség szerint kedden többezres tömeg gyűlt össze, amely Aman Tulejev, Kemerovo megye kormányzója és Ilja Szeregyuk polgármester lemondását követelte, valamint azt, hogy a hatóságok közöljék az “igazi” adatokat a tragédiáról. A helyszínre rohamrendőröket vezényeltek.
Putyin az eredeti napirendjét módosítva találkozott a nyomozás eredményeivel szemben szkeptikus polgári kezdeményezés képviselőivel, akiknek elmondta: nincs értelme kételkedni az áldozatok számáról kiadott hivatalos adatokban és hinni a közösségi médiában róluk megjelent, megalapozatlan értesülésekben. Az elnök a felelősök megbüntetését ígérte, függetlenül beosztásuktól.
Putyin a találkozón szemrehányást tett a kemerovói polgármesternek, amiért az üzletközpontban 2016 óta nem tartottak tűzbiztonsági ellenőrzést.
A vasárnapi tűzvésznek a kedd reggeli hivatalos összesítés szerint 64 halálos áldozata volt, akik közül 41 a gyermek. A katasztrófa következtében több mint hatvanan megsérültek, közülük 15-en kórházi ápolásra szorultak. Eddig 25 holttestet – köztük 13 gyerekét – sikerült azonosítani. A mentési munka kedden is folytatódott az üzletközpont leégett részén.
Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) igazgatója a katasztrófáról tartott tanácskozáson elmondta: a körülmények vizsgálata során kiderült, hogy az üzletközpont tűzjelző berendezése március 19. óta nem működött, és javítását elhanyagolták. A kézi riasztó üzemképes volt ugyan, de a létesítményt őrző szolgálat embere nem hozta működésbe. Az épület harmadik emeletén volt a játszószoba és a mozitermek, a vészkijáratokat zárva tartották, feltehetően azért, hogy jegy nélkül senki se juthasson be az előadásokra.
Basztrikin elmondta, hogy a balesettel kapcsolatban öt embert vettek őrizetbe, akik az épület üzemeltetéséért és tűzrendészeti védelméért voltak felelősek. Beszámolója szerint a szakemberek elsősorban az elektromos hálózat meghibásodását feltételezik a tűz lehetséges okaként, de nem zárják ki a nyílt láng használatát sem. Elmondta: megkezdődött annak ellenőrzése, hogy 2013-ban milyen építési engedélyek alapján kezdődött meg az üzletközpont kialakítása a korábban a helyén álló édesipari gyárból. Az SZK vezetője kijelentette, hogy a jelek szerint “jelentős szabálysértések történtek” az átépítéskor és az üzlethasználati engedélyek kiadásakor.
Marija Zaharova külügyi szóvivő a Facebookon posztolt bejegyzésében nehezményezte, hogy az Egyesült Államok és Európa nem osztozott őszintén az oroszok fájdalmában a kemerovói tragédia miatt, ahogy azt Oroszország ellenkező esetben meg szokta tenni, “és semmivel sem indokolt agressziót” követtek el azzal, hogy orosz diplomatákat utasítottak ki. Szavai szerint “ezt nehéz elhinni és nehéz lesz elfelejteni”.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakciná…