Hogyan gyorsítsam fel a laptopomat? Itt a válasz!

0

Túl sokszor fordul elő, hogy laptopodnak egy-egy egyszerűnek tűnő művelet is túl sok vagy egyre több időt vesz igénybe? Esetleg régebbi notebook-od már a legegyszerűbb és legalapvetőbb műveletek is egyre nagyobb kihívást jelentenek? Ezek akár az egymással párhuzamosan futó háttérfolyamatok, a nem használt alkalmazások és a teljesen feleslegesen tárolt fájlok együttes, vagy külön-külön fennálló következményének tipikus tünetei is lehetnek. Olvass tovább és tudd meg, mit tegyél annak érdekében, hogy laptopod újra a régi formájában tündököljön.


Irány a Feladatkezelő!

Optimalizáljuk a háttérfolyamatokat: A háttérfolyamatokat legkönnyebben a Feladatkezelőben (CTRL + ALT + DEL > Feladatkezelő vagy CTRL + SHIFT + ESC) tarthatjuk kordában, ahol egyrészt az éppen futó folyamatokat és alkalmazásokat korlátozhatjuk vagy leállíthatjuk, másrészt pedig jó néhány olyan hasznos infót is magunkra szedhetünk, amelyekkel a laptopunk gördülékeny működését ilyen-olyan formában befolyásolhatjuk. Azt, hogy az adott folyamat éppen milyen hatással van a gép valamely szegmensére (CPU, RAM, GPU, stb.) és, hogy ez mekkora energiafogyasztással is jár, az adott folyamat melletti oszlopban láthatjuk.

Figyeljünk a teljesítményre: Közvetlenül a Folyamatok fül mellett találjuk a Teljesítményt, ahol az értékeket külön folyamatra bontva bár nem látjuk, az adott eszközök és/vagy hardverek terheltségét vagy kihasználtságát ugyanakkor nagyon is.

Használjuk az Indítás funkciót: A Teljesítmény fültől kettővel jobbra találjuk az Indítást, ahol a különböző nélkülözhetőnek ítélt folyamatokat tudjuk letiltani. Itt látható az adott folyamat, az, hogy az melyik gyártóhoz tartozik vagy, hogy a folyamat engedélyezve vagy tiltva van-e, illetve azt is, hogy az milyen hatással van a rendszer indítására, működésére (a nincs vagy alacsony jelzővel illetett folyamatokat bátran gyomlálhatjuk). Ilyen például a Cortana, a Skype vagy a Spotify is, ezekre ugyanis a bootoláskor az égvilágon semmi szükség nincsen. Bátran kikapcsolható továbbá még az iTunesHelper, a Zoom, a QuickTime, az Adobe Reader, a Google Chrome, a Microsoft Office és a Steam is, – persze abban az esetben, ha épp nem akarjuk őket használni.

Tartsuk észben ugyanakkor azt a szabályt, hogy az égvilágon semmit nem kapcsolunk ki, ami vírusirtóhoz, vezetékes vagy vezeték nélküli eszközhöz, audiohoz, bármilyen Microsoft, Intel vagy AMD szolgáltatáshoz kapcsolódik.

 

Irány az Alkalmazáskezelő (Alkalmazások és Szolgáltatások)!

Tartsuk naprakészen az alkalmazásokat: Célszerű az alkalmazásokat, programokat up-to-date-en tartani és mindent, amit nem használunk, törölni. A nem használt, felesleges, esetleg kártékony programoktól a Gépház > Alkalmazások > Alkalmazások és szolgáltatások menüpontokon keresztül, a kigyomlálni kívánt program mellett található, eltávolítás gombra kattintva szabadulhatunk meg. Persze emellett a gyakran használt alkalmazásokról se feledkezzünk meg, tartsuk őket frissen, időről-időre ellenőrizve, hogy van-e hozzájuk új update. Igaz ez magára a rendszerre is, így érdemes a Gépház > Frissítés és biztonság > Windows Update > Frissítések keresése pontokon keresztül újra-és-újra megnézni, van-e újabb Windows frissítés.

 

Töröljük a felesleges fájlokat, ürítsük a böngésző cache-et

Hajlamosak vagyunk a pillanatnyilag bár hasznosnak vagy fontosnak ítélt, később azonban teljesen indokolatlan fájlokról megfeledkezni, amik, ha elszaporodnak, jelentősen lelassíthatják a rendszert. Nézzük át a merevlemezeket, a Lomtárat és töröljünk mindent, amire nincs szükségünk.

Használjuk az energiagazdálkodási beállításokat

Bár az energiagazdálkodási beállítások a sebességre csupán kis hatással vannak, ártani azért nem árt, ha megpróbáljuk ezeket is az optimalitás határain belül tartani. Ilyen az, ha például valamilyen hardverigényes feladatnál a legjobb teljesítményre állítjuk a csúszkát. Ezekkel akár kísérletezgethetünk is, az Energiaséma létrehozásánál ugyanis különböző custom beállítások is létrehozhatók.

Persze előfordulhat, hogy hiába minden trükk és praktika, a hatás sajnos így is elmarad. Ez pedig akkor fordulhat elő, ha a laptopod már feladta a harcot. Ilyenkor pedig már nincs az az optimalizációra való törekvés, ami segítene, a notebook sajnos megérett a cserére.

Amennyiben pedig éppen váltás előtt állsz és prémium minőségű, strapabíró, teljesítményben pedig kifogástalan, mégis megfizethető megoldást keresel, az alábbi írásban találsz segítséget ahhoz, hogy Te is rátalálj a legjobb megoldásra.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Színes - Érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hűtővitrin használatának előnyei a vendéglátásban

Meglátni és megkívánni! Hűtővitrin vásárlása okos döntés a vendéglátásban! Ha jól bemutato…