Hogy lehet egy nap alatt ezer aláírást szerezni? Mutatjuk.

0

Országos botrányként tálalja a média azt a hírt, hogy egy ismeretlen feljelentő hamis ajánlások leadásával vádolta meg Fenyvesi Zoltánt, Veszprém megye 3. országos egyéni választókerületének Fidesz-KDNP képviselőjelöltjét.

A hírt a Magyar Nemzet Online (mno.hu) repítette világgá.

Hamis ajánlások miatt jelentették fel a tapolcai fideszes jelöltet

Összesen 849 esetben nem azoknak a polgároknak az aláírása szerepel a Fenyvesi Zoltán tapolcai fideszes képviselőjelölt által leadott ajánlóíveken, akiknek az adatait felvezették rájuk – állítja egy feljelentő. A Tapolcai Rendőrkapitányságnak címzett, a Magyar Nemzet birtokába jutott feljelentésben az áll, hogy az aláírásokat a helyi Fidesz-irodában másolta az ívekre négy ember, az adatok pedig korábbi, a rezsicsökkentés melletti, a „betelepítés” elleni aláírásgyűjtésekből származnak.

Cikkük szerint összesen 849 esetben nem azoknak a polgároknak az aláírása szerepel a Fenyvesi Zoltán által leadott ajánlóíveken, akiknek az adatait felvezették rájuk – állítja egy feljelentő. A Tapolcai Rendőrkapitányságnak címzett, a Magyar Nemzet birtokába jutott feljelentésben az áll, hogy az aláírásokat a helyi Fidesz-irodában másolta az ívekre négy ember.

A vádat az ellenzéki média és a vetélytársak természetesen kész tényként kezelik, maga Fenyvesi Zoltán pedig egy rövid sajtótájékoztatón annyit nyilatkozott róla, hogy az ellenzék hazudik, és a vádak hamisak, nem az aláírások.

A tisztánlátás érdekében megkértük Ravasz Tibort, Fenyvesi Zoltán kampányfőnökét, mondja el, hogyan sikerült rekordidő alatt rekord számú ajánlást gyűjteniük.

– Először is azt szeretném tisztázni, hogy szó sincs rekord számú ajánlásról. A feljelentő felületesen tájékozódott, mert ugyan valóban 400 ajánlóívet vettünk fel a választási irodán és annyit is adtunk le, azonban ezek közül csak 125 darab volt kitöltve, ami nem 3800, hanem csak ezer ajánlást jelent. Úgy gondoltuk, hogy biztonság kedvéért ráhagyással kell dolgoznunk, de egyáltalán nem volt szándékunk valamiféle ajánlásgyűjtési versenybe belevágnunk.

– Azért az ezer is tekintélyes szám, hiszen sok jelöltnek az ötszáz összegyűjtése is nehézséget okozott.

– Az lehet, de a mi jelöltünk mögött valódi párt állt, valódi tagsággal és jó szervezettséggel. Azért nem is volt szükségünk csalásra, mert jó előre felkészültünk a feladatra, megszerveztük és kiosztottuk a teendőket.

– Akkor pontosan hogy is zajlott ez az ajánlásgyűjtés?

– A Fidesznek ebben a választókerületben több mint száz fős tagsága van, akik hét területi csoportban tömörülnek. Közöttük kellett elosztani az ezer ajánláshoz szükséges 125 ívet. Az egyes csoportok vezetői taglétszámuktól függően 10-20 ívet kaptak, ezeket úgy osztották szét, hogy egy-egy Fidesz-tag maximum két ajánlóívet kapott kitöltésre. Én magam is kaptam kettőt, a szükséges 16 ajánló gyakorlatilag a családtagjaimból és a legszűkebb baráti körömből is kikerült. Nyilván így voltak ezzel a többiek is, ezért se okozhatott problémát, hogy másnapra összegyűljön a tervezett mennyiség. A kitöltött íveket aztán az üresen maradtakkal együtt adtuk le a választási irodán, mert a törvény előírása szerint valamennyi felvett ívvel el kell számolni. A választási bizottság ezekből hetvenet ellenőrzött, mert azokon már megvolt a szükséges ötszáz (egész pontosan 553) ajánlás. Természetesen, ha lesz nyomozás, ellenőrizhetik az összes leadott ajánlóívet, nekünk nincs mitől tartanunk, hiszen az általunk használt módszer miatt nyilvánvaló, hogy nem volt szükségünk, a feljelentésben ismertetett módon pedig még lehetőségünk sem a csalásra.

LÁNG GYÖRGY GÉZA

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – Operatív törzs: több vendéglátóhely szándékosan szegi meg a szabályokat

Még mindig vannak olyan vendéglátóhelyek, ahol a tulajdonosok szándékosan megszegik a véde…