Gálakórus címet nyert a Padragi Bányász Férfikórus – Világi kategóriában énekeltek

0

Ötödik alkalommal rendezték meg a Keszthelyi Dalünnepet, amelyet az együtténeklés öröme hatotta át. A kétnapos rendezvény a Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban és a Balatoni Múzeumban zajlott közel 1800 kóristája részvételével. Ezen a nagyszabású országos dalos programon a Padragi Bányász Férfikórus is sikeresen szerepelt.

A keszthelyi dalünnepen a kórusok egyházi és világi kategóriában indulhattak, és kérhettek alapminősítést vagy egy magasabb, úgynevezett kategóriaminősítést. A két nap alatt több mint ötven kórus lépett fel, ebből tizenhárom kért magasabb minősítést, de csak négy kapott kategóriaminősítést, ezen belül is Gálakórus címet.

A Padragi Bányász Férfikórus világi kategóriában énekelt, és kategóriaminősítést kért. A Balaton Múzeum ódon falai között adták elő húszperces repertoárjukat, amelyben az előírás szerint egy reneszánsz zenetörténeti korból származó darabnak is szerepelnie kellett. A további számokat legalább három zenetörténeti korból kellett kiválasztani. A Kanyárné Grünvald Petra karnagy és Kovácsné Pogány Kinga zongorakíséretével az ajkaiak műsorában Karai József, Kodály Zoltán, Luca Marenzio, Liszt Ferenc és Carl Orff művei szerepeltek. Produkciójukat a neves kórus szakemberekből álló zsűri – Vadász Ágnes, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Országos Szövetségének (Kóta) főtitkára, Erdélyi Ágnes, a Kóta Művészeti Bizottságának elnöke, valamint Kertész Attila, Liszt-díjas karnagy – értékelte, és GÁLAKÓRUS címmel ismerte el. A kitüntetésen kívül a Dalosünnep a Bányász Férfikórus számára maradandó zenei élményt nyújtott.

Az 1973-ban alapított kórus nagy erőfeszítések árán érte el sikereit, aranyminősítések, fesztiváldíjak, rádiófelvételek jellemezték fejlődésüket. A fegyelmezett munka, a dal igazi szeretete az erényük. Nagyon lelkesen énekelnek, szinte élvezik, amit csinálnak. Magukénak vallják a zenét és a dalt. A kórus jó híre már szájról szájra jár. Ebben a kitüntető címben a kórus minden tagjának, karnagyának és zongorakísérőjének áldozatos munkája benne van!

A Padragi Bányász Férfikórus tevékenységét negyvennégy év után is bányászszívvel, vasakarattal, s ami fő: dalos kedvvel végzi, hiszen a kórusnál csak „DALOLVA SZÉP AZ ÉLET!” 

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Fekete Istvánra emlékeztek az olvasópályázattal

A harmadik osztályosok voltak a legaktívabb résztvevői a Bogáncs gyermekkönyvtár által az …