G20 – A vártnál súlyosabb büntetést kapott a hamburgi G20-csúcson történt zavargások első elítélt résztvevője

0

Az ügyészség által javasoltnál súlyosabb, két év hét hónap szabadságvesztés büntetést kapott hétfőn a németországi Hamburgban a G20 csoport júliusban tartott csúcstalálkozója alatt történt zavargásokkal összefüggésben indított első büntetőper vádlottja.

A hamburgi városi bíróság bizonyítottnak találta, hogy a 21 éves holland fiatalember súlyos testi sértést és súlyos garázdaságot követett el, és szembeszegült az ellene indított rendőri intézkedéssel. A testület rögtön az első tárgyalási napon meg is hozta döntését. A vádhatóság indítványában szereplő egy év kilenc hónapnál jóval súlyosabb büntetést azzal indokolta, hogy a bíróságoknak mindazok oldalára kell állniuk, akiket a jogszabályok fokozottan védenek, márpedig a törvényhozás a hivatalos szervek elleni erőszak elharapódzása miatt éppen röviddel a bűncselekmény előtt, májusban megszigorította a rendőrök, mentősök és tűzoltók elleni tettlegesség büntetését.
Az elítélt esete a G20 csoport tanácskozásának előestéjén, július 6-án, történt, az ítélet szerint a fiatalember az Üdv a pokolban (Welcome to Hell) címmel különböző szélsőbaloldali csoportok által meghirdetett demonstráció után palackokkal megdobált egy rendőrt és ellenállt, amikor őrizetbe akarták venni.
A büntetlen előéletű holland fiatalember ügyvédje felmentést kért. Szerinte nem lehet minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a vádlott hajította el az őt később előállító rendőrt eltaláló palackokat, ellenállása a rendőri intézkedéssel szemben pedig az ijedtségből fakadó önkéntelen reakció volt.  Helyszíni sajtóbeszámolók szerint a bíróság döntése sokkhatást váltott ki a fiatalembernek a tárgyalóteremben összegyűlt támogatói körében. Az ítélet nem jogerős.
A második per kedden kezdődik, egy 24 éves lengyel fiatalembert állítanak bíróság elé, mert fegyverként használható eszközöket, köztük egy engedély nélkül tartott paprikaspray-t és tűzijátékokat találtak a hátizsákjában, amikor július 8-án egy demonstráción őrizetbe vették.
A hamburgi ügyészség a zavargásokkal kapcsolatban eddig 109 eljárást indított ismert személy, további 64-et pedig ismeretlen személy ellen. A hatóságok szerint a rendőrök oldalán is előfordultak túlkapások, ezekkel kapcsolatban 18 eljárást indítottak.
A rendőrség és az ügyészség hétfőn megjelent hivatalos adatok szerint 2036 feltételezett bűncselekmény ügyében nyomoz a G20-csúcssal kapcsolatban. Az esetek többségében – 757 ügyben – rongálás gyanúja miatt indították az eljárást, a második helyen a testi sértések állnak 330 üggyel, a harmadik a garázdaság bűncselekmények csoportja 303 esettel.
A 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságot és az EU-t összefogó G20-csoport vezetői találkozójával kapcsolatban történt törvénysértéseket a tartományi rangú Hanza-város törvényhozásában is igyekeznek feltárni, az ügyben vizsgálatot folytató bizottság augusztus 31-én tartja alakuló ülését.
A kétnapos csúcstalálkozó biztosítására a kétnapos esemény előtt több mint két héttel, június 22-én indított akciókban 476 rendőr sebesült meg. A legtöbben, 231-en a találkozó előtti naptól a találkozó utáni első napig tartó időszakban, amikor a legtöbb tüntetést tartották. Sokan agyrázkódást szenvedtek, és előfordult tűzijáték okozta arcsérülés is, két helikopterpilóta pedig szemsérülést szenvedett, mert lézernyalábot irányítottak a pilótafülkére. Ezzel kapcsolatban egy német férfi ellen emberölési kísérlet gyanújával indítottak eljárást.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …