Faültetéssel is emléket állíthatnak életük örömteli eseményeinek az ajkaiak

0

Ajkaiként, ha megteheted, ültess egy fát elnevezéssel indult mozgalom a város zöldebbé tételére.

A programot Hauser Roland és felesége, Hauser-Megyimórecz Nikolett indította, akik a szoborpark mellett házassági évfordulójuk alkalmából ültettek fát.

Példájukat látva magánszemélyek, civil szervezetek csatlakoztak és ültették el saját fájukat. Azóta is folyamatos az érdeklődés. Kalóz Tímea környezetvédelmi ügyintéző kérdésünkre elmondta, a magánszemélyek és civil szervezetek hogyan vehetnek részt a programban.

Az ültetés csak előzetes egyeztetést követően a kijelölt helyre lehet. Minden városrészben jelöltek ki legalább egy olyan területet, ahol engedélyezett a faültetés. Az ültető magánszemély vagy civil szervezet képviselője megállapodást köt az önkormányzattal, amelyben megállapodnak a helyszínben valamint az igénylő vállalja a 10 ezer forint faültetési hozzájárulás megfizetését. Városképi szempontból szeretnék megőrizni a park jellegét, valamint a városi létnek és klímának megfelelő fákat szeretnének ültetni. A növények kiválasztásánál figyelembe kell venni a klíma változását, az egyre melegebb nyarakat és teleket, fontos, hogy a fák ezt kibírják. Szárazságtűrőbb fajtákat részesítik előnyben, elsősorban juharokat, amik jobban birják a városi létet, kevesebb a kárositójuk, a kártevőjük illetve előnybe részesítik például az ausztrál celtiszt, amely egy ostorfa féle, jó szárazságtűrő. Az ültetések mellett fakivágások is történnek, a beteg, balesetveszélyes fákat el kell távolítani. Amint lehet, a visszapótlásról is gondoskodik az önkormányzat, sőt a kivágottaknál jóval többet ültetnek.

A városi fakivágások csak úgy történhetnek, ha az önkormányzat a felsőbb szervnél engedélyt kér. A kormányhivatalhoz beadják a kivágásra a kérelmet, ők egy eljáró hatóságot jelölnek ki, ez sosem Ajka város önkormányzata, és az ottani szakemberek döntik el, hogy azt a fát, fasort kivágathatják- e, illetve mit kell helyette pótolni és azt hova ültetni.

Az ültetések ősszel esedékesek, miután a fák nedvkeringése leállt. Az Alkotmány utcában járdafelújitás és csapadékviz elvezetés miatt történt a hársfasor kivágása, valamint a fák betegek voltak. A Városligetben is történt kivágás, többségében fűzfák, amelyek felett eljárt az idő. Szélviharban eltörnek, nem bírják a szárazságot, elszáradnak. A pótlásról gondoskodnak, valamint a Székely sétánynál is ültettek körtefát, tölgyet, örökzöldeket.

A Sport utcában a csapadékvíz elvezetésének megoldása miatt kellett a fákat kivágni. A Sport utca csapadékviz elvezetése viszi le a vizet a Kosztolányi, a Verseny, a Futó, a Kossuth és a Petőfi Sándor utcáról ez hatalmas területet ölel fe. A cső, ami ott volt lefektetve, nem bírta ezt a terhelést.

Tévhit, hogy a Spar környéke azért hasonlít egy tóhoz egy nagyobb esőzést követően, mert alacsonyan van. A föld alatti csapadékvízelvezető csövet nagyobb átmérőjűre kell cserélni. A korábbi csatorna hatásfokát az is rontotta, hogy a felette levő kőrisek gyökere belenőtt az elvezetőbe, és összetörte azt. A növekvő fa gyökere komoly károkat tud okozni a föld alatti vezetékekben, ezért fontos, hogy már az ültetés előtt felmérjék, nem húzódik-e olyan a közelben.

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Ezt már olvasta?

Halottak napja hetében bármikor felkereshetjük a sírkerteket

Mindenszentek hetében nem zárják a temetőket, a hozzátartozók bármikor felkereshetik szere…