EU-bíróság: uniós állampolgárságot élvező gyermek EU-n kívüli szülőjének kiutasítása nem mindig lehetséges

0

Egy európai uniós (EU) és egy nem EU-állampolgárságú szülőpár esetén az uniós tartózkodási jog utóbbitól való megtagadása csak akkor lehetséges, ha az uniós állampolgársággal is rendelkező gyermeket nem kötelezi az EU területének elhagyására – közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerdán.

A bíróság tájékoztatása szerint az a körülmény, hogy az uniós állampolgárságú szülő egyedül is képes napi szinten ténylegesen a gyermek gondját viselni, fontos ugyan, ám önmagában nem elegendő tényező ahhoz, hogy a nem uniós állampolgárságú szülőtől megtagadják a tartózkodási engedélyt.
A nemzeti hatóságoknak meg kell vizsgálniuk, hogy a gyermeke(ke)t megfosztaná-e az uniós állampolgárokat megillető jogok tényleges élvezetétől, ha az EU-állampolgársággal nem rendelkező szülőt kötelezik az unió elhagyására.
E kockázat elkerülése érdekében meg kell határozni, hogy mely szülő gyakorolja a gyermek feletti tényleges felügyeletet, és mennyiben függ a gyermek a nem uniós országbeli állampolgár szülőjétől. A hatóságoknak figyelembe kell venniük a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, valamint a gyermek “mindenek felett álló érdekét”, tekintettel egyebek között az életkorára, a fizikai és érzelmi fejlettségére, a szülőkkel fennálló kapcsolatának erősségére.
Az uniós bíróság arra hívta fel a figyelmet, hogy egy nem uniós ország állampolgára az európai állampolgársággal rendelkező kiskorú gyermek szülőjeként származékos tartózkodási jogra tarthat igényt az unióban, és ez biztosítja számára az unióban maradást és gyermekének gondviselését is.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Ezt már olvasta?

Koronavírus – Németország újabb magyarországi megyéket minősített kockázatos területnek

Budapest és tizenkét megye után csütörtökön további három magyarországi megyét is felvette…