Brexit – Juncker “nem túl optimista” az Egyesült Királyság rendezett kiválásának esélyeit illetően

0

“Nem túl optimista” Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának esélyeit illetően.

Juncker egy csütörtöki brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva egyfajta “Brexit-fáradtságról” számolt be, hozzátéve, hogy ezért alapvetően nem is tervezett beszélni a témáról.
Kijelentette, hogy az Európai Bizottság mindent megtesz a “rendezett, civilizált” brit kilépés biztosítása, a legrosszabb forgatókönyv elkerülése érdekében, de ő maga jelenleg nem túl bizakodó ez ügyben.
“A megállapodás nélküli távozás szörnyű gazdasági és társadalmi következményeket vonna maga után az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban egyaránt” – mondta.
“A brit parlament mindig valami ellen, nem pedig valami mellett szavaz” – fogalmazott.
Juncker katasztrófának nevezte, hogy ötéves elnöki mandátuma alatt fel akart építeni valamit, de először jött a görög euróválság, utána a migrációs krízis, végül pedig a brit kilépés ügye, amely éppen valaminek a lebontása.
Egy másik kérdés kapcsán Juncker elmondta, hogy ellenzi az Európai Egyesült Államok koncepcióját, mivel nem hiszi, hogy működőképes lenne.
Csütörtökön a legnagyobb brit ellenzéki erőnek számító Munkáspárt elnöke Brüsszelben tárgyalt Michel Barnier uniós főtárgyalóval.
Ezt követően Jeremy Corbyn megismételte álláspontját, miszerint a kormányzatnak stratégiát kellene változtatnia, a bénultság feloldásához benn kellene tartani az országot a vámunióban, szoros kapcsolatban maradva az EU egységes belső piacával.
“A probléma az, hogy a miniszterelnök ragaszkodik az egyezményéhez, amely nagyon súlyos vereséget szenvedett a parlamentben” – mondta, hozzátéve, hogy kész ismét találkozni Theresa Mayjel.
“A kemény Brexit veszélye nagyon is jelen van” – figyelmeztetett.
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke eközben kijelentette, a rendezetlen kiválás esélye az elmúlt hetekben tovább nőtt. Mint mondta, még akkor is könnyen elképzelhető a “kizuhanás”, ha valójában nem is ez a többségi szándék.
Jean-Claude Juncker előző este Theresa May brit kormányfővel tárgyalt Brüsszelben.
Bár nem értek el áttörést, névtelenséget kérő diplomáciai források azon véleményüknek adtak hangot, hogy valamivel közelebb került a megállapodás a felek között.
Mint közölték, nem volt szó a kiválási szerződés újranyitásáról, inkább egy külön jogi melléklet, egy párhuzamos nyilatkozat vagy értelmező dokumentum elfogadása vagy a jövőbeli kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat módosítása lehet a cél a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ideiglenes jellegének biztosítása érdekében.
Egy bennfentes tisztségviselő elmondta, konkrét javaslatok csak azután következhetnek, hogy a brit parlament alsóháza világosan jelzi, ilyen megoldással lehetővé válna a megállapodás ratifikálása. Ha ez megvan, akkor március elején kidolgozzák a szöveget, amelyet megküldenek jóváhagyásra a március 21-22-i EU-csúcsra.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Ezt már olvasta?

Trump megerősítette, hogy vasárnap 10 amerikai városban megkezdik az illegális migránsok kitoloncolását

Donald Trump amerikai elnök pénteken újságíróknak megerősítette, hogy vasárnap legalább 10…