Brexit – Juncker “nem túl optimista” az Egyesült Királyság rendezett kiválásának esélyeit illetően

0

“Nem túl optimista” Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának esélyeit illetően.

Juncker egy csütörtöki brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva egyfajta “Brexit-fáradtságról” számolt be, hozzátéve, hogy ezért alapvetően nem is tervezett beszélni a témáról.
Kijelentette, hogy az Európai Bizottság mindent megtesz a “rendezett, civilizált” brit kilépés biztosítása, a legrosszabb forgatókönyv elkerülése érdekében, de ő maga jelenleg nem túl bizakodó ez ügyben.
“A megállapodás nélküli távozás szörnyű gazdasági és társadalmi következményeket vonna maga után az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban egyaránt” – mondta.
“A brit parlament mindig valami ellen, nem pedig valami mellett szavaz” – fogalmazott.
Juncker katasztrófának nevezte, hogy ötéves elnöki mandátuma alatt fel akart építeni valamit, de először jött a görög euróválság, utána a migrációs krízis, végül pedig a brit kilépés ügye, amely éppen valaminek a lebontása.
Egy másik kérdés kapcsán Juncker elmondta, hogy ellenzi az Európai Egyesült Államok koncepcióját, mivel nem hiszi, hogy működőképes lenne.
Csütörtökön a legnagyobb brit ellenzéki erőnek számító Munkáspárt elnöke Brüsszelben tárgyalt Michel Barnier uniós főtárgyalóval.
Ezt követően Jeremy Corbyn megismételte álláspontját, miszerint a kormányzatnak stratégiát kellene változtatnia, a bénultság feloldásához benn kellene tartani az országot a vámunióban, szoros kapcsolatban maradva az EU egységes belső piacával.
“A probléma az, hogy a miniszterelnök ragaszkodik az egyezményéhez, amely nagyon súlyos vereséget szenvedett a parlamentben” – mondta, hozzátéve, hogy kész ismét találkozni Theresa Mayjel.
“A kemény Brexit veszélye nagyon is jelen van” – figyelmeztetett.
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke eközben kijelentette, a rendezetlen kiválás esélye az elmúlt hetekben tovább nőtt. Mint mondta, még akkor is könnyen elképzelhető a “kizuhanás”, ha valójában nem is ez a többségi szándék.
Jean-Claude Juncker előző este Theresa May brit kormányfővel tárgyalt Brüsszelben.
Bár nem értek el áttörést, névtelenséget kérő diplomáciai források azon véleményüknek adtak hangot, hogy valamivel közelebb került a megállapodás a felek között.
Mint közölték, nem volt szó a kiválási szerződés újranyitásáról, inkább egy külön jogi melléklet, egy párhuzamos nyilatkozat vagy értelmező dokumentum elfogadása vagy a jövőbeli kapcsolatokról szóló politikai nyilatkozat módosítása lehet a cél a konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ideiglenes jellegének biztosítása érdekében.
Egy bennfentes tisztségviselő elmondta, konkrét javaslatok csak azután következhetnek, hogy a brit parlament alsóháza világosan jelzi, ilyen megoldással lehetővé válna a megállapodás ratifikálása. Ha ez megvan, akkor március elején kidolgozzák a szöveget, amelyet megküldenek jóváhagyásra a március 21-22-i EU-csúcsra.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakciná…