Brexit – Az EP szilárd ír-északír pótmegoldás híján nem hagyja jóvá a kiválási szerződést

0

Kizárólag olyan szerződést fog jóváhagyni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről az Európai Parlament (EP), amely szilárd biztosítékokat tartalmaz az ír-szigeti kemény határok visszaállításának megelőzésére – szögezte le a testület Brexit-ügyi irányítócsoportja csütörtökön.

Közleményében a Guy Verhofstadt főképviselő által vezetett csoport kiemelte, hogy a kiválási megállapodás tisztességes mindkét oldal számára, és nem tárgyalható újra, különösen a brit belpolitikai válság alapját képező, pótmegoldásnak fordítható backstop-mechanizmus.
Az Európai Unió egységesen és határozottan ragaszkodik ezen rendelkezéshez, amely minden körülmények között garantálná az északír-ír határ átjárhatóságát, az EP ennek híján nem hagyná jóvá a szerződés ratifikációját – írták.
Felszólították a szigetországot, hogy mihamarabb tegye világossá az álláspontját, álljon elő javaslattal a továbbiakra nézve.
Aláhúzták: a brit kormánynak minden parlamenti párttal együtt kell működnie annak érdekében, hogy kimozdítsák a holtpontról az elakadt folyamatot.
Verhofstadt üdvözölte a londoni bejelentést, miszerint az eddigi tervekkel ellentétben ingyenes lesz az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok számára a Brexit utáni időre szóló tartós letelepedési engedély kérelmezése. Kijelentette, a bennmaradó uniós tagállamoknak is követniük kellene ezt a brit példát.
A londoni parlament alsóháza jórészt a backstop-rendelkezés miatt utasította el hatalmas arányban a kilépés feltételrendszerét rögzítő megállapodást.
Az egyezménybe foglalt opció értelmében jobb és végleges megoldás híján egységes vámügyi szabályozás lépne életbe az Európai Unió és az Egyesült Királyság között az ír-szigeti határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére. Ugyan erre csak a legvégső esetben kerülne sor, és kizárólag addig, amíg szigorúan szükséges, a britek biztosítékokat akarnak, nehogy a szigetország esetleg végleg “beleragadjon” egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakciná…