Boris Johnson: London a Brexit után is biztosítja az uniós állampolgárok jogait

0

Nagy-Britannia a Brexit után is biztosítani fogja területén az európai uniós állampolgárok jogait – jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter hétfőn Prágában, miután vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel tárgyalt.

Zaorálek leszögezte: Prága számára kiemelt fontosságú, hogy a szigetországban élő és dolgozó cseh állampolgárok jogai ne sérülhessenek. További fontos érdek, hogy fennmaradjon a cseh-brit gazdasági együttműködés magas színvonala.
Boris Jonhson kijelentette: európai körútjának célja, hogy pontosítsa Theresa May kormányfő pénteki beszédét arról, hogy hogyan képzeli el London a jövőben a brit-európai együttműködést.
“Először az állampolgárokról tárgyaltunk. Nagyra becsüljük a 45 ezer cseh állampolgár munkáját az Egyesült Királyságban. Jogaikat addig fogják védeni és tiszteletben tartani, amíg akarják. Ezt a brit bíróságok garantálják” – fejtette ki Johnson újságírók előtt. Leszögezte: Nagy-Britannia az EU-ból való távozása után is szoros együttműködésre számít a szervezettel a biztonságpolitika terén.
A brit külügyminiszter szerint Theresa May beszéde után a labda az EU tárfelén van. “Mély és rendkívüli kapcsolatokat akarunk kialakítani az uniós partnerekkel” – tette hozzá.
Csehországnak az az érdeke – jelentette ki Zaorálek – hogy az EU mindkét fél számára előnyös megállapodást kössön a Brexit után Nagy-Britanniával. “Számunkra nagyon fontos, hogy a gazdasági együttműködés a jövőben is akadálymentes legyen, mert Nagy-Britannia negyedik legfontosabb kereskedelmi partnerünk” – mutatott rá a cseh diplomácia vezetője. Aláhúzta: Prága egyetért a brit miniszterelnök azon véleményével, hogy a tárgyalások során pozitív hozzáállásra van szükség, és a kulcsfontosságú témákra kell helyezni a hangsúlyt.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – Az utcákon terítettek meg az olasz vendéglátósok a korlátozások elleni tiltakozásul

Az úttesteken leterített abroszokkal tiltakoztak az olaszországi éttermek, bárok, presszók…