Az új törvény miatt 22 millióval nőne az egészségbiztosítás nélkül maradók száma

0

Tíz év alatt mintegy 22 millióval nőne a biztosítás nélkül maradó amerikaiak száma, ha elfogadnák Donald Trump amerikai elnök kormányzatának új egészségbiztosítási törvényét – közölte egy pártoktól független elemzőintézet. A Fehér Ház szerint nem lehet felbecsülni az új törvény hatását.

A Kongresszusi Költségvetési Iroda (CBO) – amelynek nincs köze az Egyesült Államok szövetségi kongresszusához – hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében az új törvény esetleges elfogadásának egy évtizeden belül várható következményeit vázolta fel.
Az intézet már a tervezet áprilisi képviselőházi szavazása előtt is figyelmeztetett, hogy a törvény hatására 2026-ig újabb 24 milliónyi amerikai eshet ki az egészségbiztosítással rendelkezők köréből. A CBO hétfőn ismertetett előrejelzése a biztosítás nélkül maradók számának valamivel kisebb, mintegy 22 milliós növekedésével számol. Az elemzés ugyanakkor rámutat, hogy 2026-ra így is legalább 49 millióra emelkedik a számuk, szemben a jelenlegi törvény mellett biztosítás nélkül lévő, becslések szerint 28 milliós tömeggel.
2017 és 2026 között a szenátus republikánusai összesen 321 milliárd dollárral tervezik csökkenteni a szövetségi költségvetés deficitjét, s ennek keretében nyirbálnák meg a szegényebb rétegek egészségbiztosítását támogató Medicaid programot, tíz év alatt egymilliárd dollárt takarítva meg a kormány számára.
Másfelől viszont olyan pénzügyi támogatásokat is ajánlana, amelyekkel megnyerheti a Medicaid megnyirbálása miatt aggódó szenátorok támogatását.
A törvénytervezetet áprilisban a képviselőház elfogadta, de a szenátorok már akkor jelezték, hogy a felsőházban csakis módosításokkal szavazzák meg, s ennek jegyében jó néhány módosítást fűztek hozzá.
Eddig öt republikánus szenátor jelentette ki, hogy nem áll készen a törvény megszavazására; négyen “túl engedékenynek” minősítették a módosításokat és még további megszorításokat akarnának, egy nevadai szenátor viszont túlságosan szigorúnak nevezte a tervezet, és enyhítéseket szorgalmaz. A demokraták egyhangúlag elvetik a törvénytervezetet, így annak szenátusbeli elfogadásához csak két republikánus “nem” szavazatot engedhetnek meg maguknak a kormánypártiak. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője leszögezte: a CBO elemzésének a Trump-féle egészségbiztosítási elképzelések végét kell jelentenie.
Sajtóhírek szerint Donald Trump elnök szombat óta folyamatosan egyeztet a törvényjavaslatot elutasító szenátorokkal. A Fehér Ház és a republikánusok vezetői még a július 4-i nemzeti ünnep előtt szeretnék elfogadtatni a törvényt, utána ugyanis a törvényhozók szabadságra mennek. John Cornyn szenátor egy hétfői interjújában jelezte: a republikánusoknak még a héten “muszáj elfogadniuk” az új törvényt, hogy aztán megkezdődhessen a szavazás az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény visszavonásáról is.
Mike Pence alelnök kedden estére otthonába hívta vacsorára a keményebb és szigorúbb törvényt követelő négy szenátort. Az egyik politikai akcióbizottság pedig, amely Trumpot támogatja, reklámkampányt indított Nevadában Dean Heller, az állam egyik republikánus szenátora ellen. Heller ugyanis szintén nem akarja megszavazni jelenlegi formájában a törvénytervezetet, de ő azt kifogásolja, hogy túl sokkal csökkenne a Medicaid támogatása, és ezért enyhébb változatot szorgalmaz. Susan Collins, Maine állam republikánus szenátora Twitter-üzenetben közölte: a hatástanulmányt olvasva igazolva látja aggodalmait, főként a Medicaid költségvetésének megnyirbálása miatt. Collins jelezte: szeretné, ha republikánusok és demokraták az Obama-féle egészségbiztosítási törvény megjavításában működnének együtt.
A Fehér Ház is reagált. Közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: a CBO nem tudja pontosan előre megjósolni, hogy az egészségbiztosítási törvény hogyan befolyásolja majd a biztosítottak számát.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Ezt már olvasta?

Navalnij – Lavrov tükörválaszt ígért az európai szankciókra

Oroszország tükörválaszt ad majd az ellene a Navalnij-ügy miatt bevezetendő nemzetközi sza…