Az iskolai megelőzésre és a börtönökre koncentrál a francia kormány radikalizálódás elleni új programja

0

Az iskolai megelőzésre és a börtönökre koncentrál a francia kormány pénteken bemutatott,  a radikalizálódás elleni  új programja.

A hatvan intézkedésből álló, “radikalizálódást megelőző nemzeti programterv” – amelyet Emmanuel Macron államfő már tavaly októberben beharangozott – alapvető célja azonosítani és a hatóságok felé jelezni azokat a fejleményeket, amelyek arra utalnak, hogy egy fiatal eltávolodott a köztársasági értékrendtől, és a radikalizálódás útjára lépett.
A kormányzat elismeri, hogy az önkéntes alapon történő “deradikalizáció” szinte lehetetlen.
Ennek bizonyítéka, hogy az előző kormány által ezzel a céllal létrehozott első, kísérleti jellegű központot érdeklődés hiányában be kellett zárni. Ezért az észak-franciaországi Lille egyik középiskolájában, Edouard Philippe miniszterelnök kormányának 12 tagja jelenlétében részletezett stratégia – az elmúlt évek hasonló jellegű programjaival ellentétben – már nem szélsőséges nézeteitől eltántorítani kívánja azokat, akik az iszlám terrorizmust választották, hanem a lehető leghamarabb és legszélesebb körben megelőzni a radikalizálódás jelenségének terjedését.
A titkosszolgálatok nyilvántartásában február 20-án 19 745 olyan ember szerepelt, akik ellen terrorista jellegű radikalizálódásra utaló jelek miatt érkezett bejelentés, közülük 11 ezer embert tartanak a hatóságok ténylegesen gyanúsnak, és ezért megfigyelik őket.
A iskolai megelőzés részeként az oktatási programoknak ezentúl része lesz az összeesküvés-elméletek felismerésének tanítása, a szekularizáció megerősítése – azaz a vallások szerepének a politikában és a közéletben történő visszaszorítása -, valamint az iszlamista propagandával szembeni demokratikus, köztársasági értékrend hirdetése az iskolában, például előadások keretében. Ilyen az észak-afrikai származású fiatalok által előadott Dzsihád című színházi produkció, amelyet több mint 300 ezren láttak már Franciaország-szerte. A magániskolák megnyitásának feltételeit egy szenátusi javaslat alapján megszigorítják, és fokozottabb ellenőrzés alá vonják ezeket az iskolákat, megakadályozandó az iszlamista struktúrák létrejöttét.
“Rendszerszerűvé tesszük a kritikai gondolkodást az oktatás folyamán azért, hogy a tanulók felkészültebbek legyenek az összeesküvés-elméletekkel szemben” – hangsúlyozta a miniszterelnök.
A programban szerepel a pszichiátriai intézetek jobb felkészítése a radikalizálódott emberek kiszűrésére, de a tanárok, a köztisztviselők és a sportegyesületek tagjait is célzottan kívánja a kormány a radikalizálódás jegyeinek felismerésére megtanítani.
Az intézkedések egy része a börtönöket érinti, ahol januárban hetekig tüntettek az őrök, miután egy észak-franciaországi fegyházban egy dzsihadista elítélt rátámadt az őreire.
A 70 ezer fogvatartott között jelenleg 512 terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményért elítélt van, s 1139 olyan köztörvényes bűncselekmény miatt fogvatartottat tartanak nyilván, akiknél azonosították a radikalizálódás jeleit. A kormány ezért alapvetően az iszlamista ideológia terjedését kívánja a börtönökben feltartóztatni.
Négy börtönben hoznak létre olyan elkülönített részt, ahol a iszlamista radikálisokat a többi elítélttől elzárva tarthatják fogva, és négy hónap alatt pontosan felmérhetik a radikalizálódásuk fokát. Összesen 1500 ilyen férőhelyet hoz létre a kormányzat, ebből idén 450-et. A már kiszabadult iszlamistáknak pedig egy dániai modell alapján nyitott központokban kötelezővé teszik a folyamatos, egyénre szabott ellenőrzést heti hat órában. Ezek az emberek egyébként a szabadulásuk után is rendőri ellenőrzés alatt maradnak, és elektronikus karpercet viselnek.

Venczel Katalin

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Amerikai elnökválasztás – Biden: a beiktatás után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók

Elnöki beiktatása után két hónapon belül állampolgárságot kapnak az illegális bevándorlók …