Átadták a felújított kolontári hidat

0

Átadták a felújított kolontári hidat csütörtökön.

Schmidt Zoltán, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság dandártábornoka a Torna-patak mentén tartott sajtótájékoztatóján közölte: a 2010 októberi vörösiszap-katasztrófa felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozott, többek között megsemmisítette a kolontári hidat.
Alig egy hónappal a katasztrófa után elkészült az új híd, amely azonban elhasználódott, burkolata felújításra szorult. A most átadott híd 20 tonna teherbírású, 15 méter hosszú, 5,8 méter széles, és naponta közel 3 ezer ember átkelését biztosítja – mondta.
A Magyar Honvédség által felújított híd egy partokat, településrészeket, embereket, emberi sorsokat, valamint a katonákat a civil lakossággal összekötő jelkép – fogalmazott a dandártábornok.
A híd elengedhetetlen feltétele annak, hogy a településen az élet visszatérhessen a kerékvágásba – fűzte hozzá.
Tili Károly (független) polgármester arról beszélt, hogy 2010-ben hat nap alatt 31 emberrel építették újjá a hidat, majd 2015-ben a járófelület egy részét ki kellett cserélni.
Közölte: a most befejezett felújításra 1 millió 250 ezer forintot fordítottak pályázati, és 800 ezer forintot pedig önkormányzati forrásból.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Fekete Istvánra emlékeztek az olvasópályázattal

A harmadik osztályosok voltak a legaktívabb résztvevői a Bogáncs gyermekkönyvtár által az …