Amnesty International: a migránsokat érintő jogsértések problémásak

0

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet éves jelentése szerint a magyar kormány ismét nem lehet büszke az emberi jogok területén nyújtott teljesítményére, bizonyos területeken még a 2016-os évhez képest is sokat romlott a helyzet.

Iván Júlia, az AI Magyarország igazgatója a jelentés bemutatóján, csütörtökön Budapesten azt mondta, három terület kifejezetten problémás az AI szerint Magyarországon: a menekültek és migránsok elleni súlyos jogsértések, a tudományos élet sérelme a felsőoktatási törvény módosításával, valamint a civil szervezetek üldözése és jogaiknak korlátozása.
Mint kifejtette, tavaly is folytatódtak a menekültek és migránsok elleni súlyos jogsértések, aggodalomra ad okot, hogy március óta a hatóságok határozatlan időre fogva tartják a tranzitzónában menedékkérelmet benyújtókat, köztük a gyermekeket is. A törvénymódosítások azt is lehetővé tették, hogy minden irreguláris belépőt visszakísérjenek a magyar határkerítés túloldalára, ezzel törvényesítették a jogellenes visszaküldéseket – tette hozzá.
Kitértek arra is, hogy a tranzitzónákban egy munkanapon beadható kérelmek száma drasztikusan csökkent: ma már csak napi 1-1 menedékkérelmet regisztrálnak.
Iván Júlia azt mondta: az, hogy a menedékkérelmet benyújtók 30-40 százalékát végül a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal védelemben részesíti, azt mutatja, hogy valóban háborús övezetből érkeztek, és nem gazdasági menekültek.
Az igazgató elmondta, hogy a jelentésben kitérnek a terrorizmusellenes intézkedésekre is, így a röszkei zavargással kapcsolatban megvádolt Ahmed H. ügyére is. Kiemelte: nem tisztázódott az elsőfokú eljárásban, hogy mit is dobott a férfi. Az tény – tette hozzá -, hogy egy feszült helyzetben, tömegzavargás idején ott volt, de hogy pontosan mit tett, annak “kibogozása” az ügyészség és a bíróság feladata. Közölte, nem gondolják, hogy teljesen ártatlan volt Ahmed H., de a bűnösségét csak akkor lehet megállapítani, ha az kétséget kizáróan bizonyítva van. Kitért arra is, ebben az ügyben az is kérdés, a büntetőeljárást tisztességesen folytatják-e le a hatóságok.
A jelentésben írnak arról is, hogy a magyar kormány a felsőoktatási törvény módosításával súlyos csapásokat mért az egyesülés és a tudományos élet szabadságára, a törvénymódosítás elsősorban a Közép-európai Egyetemet (CEU) hozta nehéz helyzetbe.
Iván Júlia szerint “fájó hiányosság”, hogy bár Magyarország aláírta az Isztambuli egyezményt, az Országgyűlés még mindig nem tette a magyar jog részévé, ezzel pedig nem könnyíti meg a kapcsolati erőszakkal szembeni fellépést.
Azzal kapcsolatban, hogy az AI korábban közleményében életveszélyesnek nevezte a Stop Soros törvénytervezetet, Iván Júlia kifejtette: az olyan szankciókkal, pénzelvonással sújtja a szervezeteket, amelyek aránytalanok, megnehezítik működésüket, és rövid úton lehetővé teszi a hatalom számára, hogy az eltérő politikai véleményen lévő szervezeteket megszüntesse. Úgy vélte, a törvényjavaslat valódi célja a kritikus, kínos ügyeket feltáró civil szervezetek elhallgattatása.
Demeter Áron, az AI Magyarország emberi jogi szakértője az európai-közép-ázsiai régióról szólva elmondta, jellemzően egyre szűkül a nyilvános tér, amelyben a civil jogvédők, újságírók, a politikai ellenzék tagjai dolgozhatnak. Közölte, a legkirívóbb példa erre Törökország, de a megállapítás Magyarországra is jellemző, és megemlítette a szűkülő civil térre a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény tavalyi elfogadását. Az AI szerint ez egyértelmű jelzés; Magyarország nemcsak magáévá tette az emberi jogokkal és civil jogvédőkkel szembeni ellenséges beszédet, hanem a régióban egyik első országként el is fogadott egy törvényt, amely jelentősen korlátozza a civilek és aktivisták fellépését.
Mint mondta, az AI jelentése menekültügyben Magyarországról mint “Európa mélypontjáról” beszél. Hozzátette: a régió több országa próbálkozott a menekültek és a terrorizmus összekapcsolásával, Magyarországon erre példa Ahmed H. pere.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Belföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai a bértárgyaláson

Távol álltak egymástól a munkaadói és a munkavállalói oldal javaslatai: míg előbbiek a jel…