Ajka – Választás 2018 – Összeállt a mezőny, kezdődhet az esélylatolgatás

8

Elkészültek a listák, kezdhetünk mazsolázni a jelöltek között, az Országos Választási Bizottság (OVB) döntései a szavazólapokra kerülőkről immár jogerősek. Az esélyek latolgatásának pedig idén nagyobb a tétje a szokásosnál, hiszen az ellenzéki oldalon egyetlen dologban mutatkozik egyetértés: a Fideszt akkor lehet legyőzni, ha az egyéni választókerületekben (OEVK) a kormányt leváltani akarók a legesélyesebb jelöltre szavaznak. Mármint, ha tudják, hogy ki az…

Honlapunk látómezejének fókuszában elsősorban Ajka és Veszprém szerepel, ezért azokat a választókerületeket elemezzük részletesebben, ahová ezek a városok tartoznak.

A Veszprém 1. OEVK (ahová a megyeszékhely is tartozik, a jelöltek névsora a következő:

 1. Dr. Varga-Damm Andrea, Jobbik
 2. Ovádi Péter, Fidesz-KDNP
 3. Szimmer Ákos, Magyar Kétfarkú Kutya Párt
 4. Kész Zoltán, független.
 5. Nagy Éva Összefogás Párt
 6. Dr. Meződi János, Momentum
 7. Hites Viktor, LMP

A tapolcai székhelyű Veszprém 3. OEVK-ban (ahová Ajka is tartozik) a jelöltek névsora:

 1. Pavlovics Márk, Magyar Kétfarkú Kutya Párt
 2. Molnár Edina, Összefogás Párt
 3. Gyécsek Ildikó, SZEM Párt
 4. Horváth Magdolna, MIÉP
 5. Kárpáti Lajos, MSZP-Párbeszéd
 6. Hajós Erika Ibolya, Munkáspárt
 7. Fenyvesi Zoltán, Fidesz-KDNP
 8. Winkelbauer Klára, MEDETE Párt
 9. Király Jonatán, IMA
 10. Bajcsy-Bálint Endre, CSP
 11. Rig Lajos, Jobbik
 12. Csonka Gergő, Hajrá Magyarország
 13. Takács Lajos, LMP

A balatonfüredi székhelyű 2. OEVK-ban 15 párt tudott jelöltet állítani, a versenybe komolyabban azonban nyilván csak Kontrát Károly (Fidesz-KDNP), Deák Istvánné (DK) és Kepli Lajos (Jobbik) tud majd beleszólni. A parlamentbe jutásra (talán) még esélyes pártok közül az LMP és a Momentum jelöltjei jószerivel ismeretlenek.

A pápai székhelyű 4. OEVK-ban 16 jelöltet vettek nyilvántartásba, közülük a Fidesz jelöltje, dr. Kovács Zoltán az abszolút esélyes. 1998 óta folyamatosan parlamenti képviselő, jelenleg államtitkár, több cikluson át volt pápai polgármester. A baloldal jelöltje, a szocialista Gőgös Zoltán ugyancsak országosan ismert politikus, de még soha nem nyert választást egyéniben. A jobbikos Töreki Milán saját szavai szerint a fiatalság erejében hisz, ami nem csoda, hiszen mindössze 24 éves, jelenleg egyetemi hallgató. A többiek is a „futottak még” kategóriába tartoznak.

Veszprémben és Ajkán azonban izgalmasan alakulhat a helyzet.

A megyeszékhelyen „a kétharmadot lebontó” Kész Zoltán most is jó érzékkel tette fel a kezét idejekorán, hogy ő az esélyes jelölt. Némi hezitálás után a baloldali pártok be is álltak mögé. Kész azonban a hódmezővásárhelyi választás után vérszemet kapott, és meglehetősen arrogáns hangú nyílt levélben szólította fel a többi „rendszerváltó” párt (a Jobbik, az LMP, a Momentum, az Új Kezdet) pártelnökeit és helyi jelöltjelöltjeit, hogy nyilatkozzanak: „Csatlakoznak-e Veszprém 1-es számú választókerületében a győzelemre leginkább esélyes csapatomhoz, vagy a bukott Fidesszel tartanak”.

Ez a levél még szimpatizánsai körében is inkább visszatetszést keltett, és egyáltalán nem biztos, hogy Kész támogatottsága eléri az időközi választáson tapasztaltat.

Ugyanakkor a Jobbik jelöltje, dr. Varga-Damm Andrea igen erős támogatást kap pártjától: az országos pártlistán az 5. helyen jegyzik, plakátjaival tele van a város, gyakran szerepel az országos televíziók műsoraiban, s jól láthatóan ott állt Vona Gábor közelében a március 15-i ünnepségükön is.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Ovádi Péter fiatal ember ugyan, de a politikában már egyáltalán nem tapasztalatlan. Politikai pályafutását 2010-ben kezdte önkormányzati képviselőként. 2014 óta a Fidesz-KDNP veszprémi csoportjának frakcióvezetője, 2015 óta a Fidesz választókerületi elnöke. Veszprémi család sarja, képviselőjelöltként pedig maga dr. Navracsics Tibor ajánlotta őt a választók figyelmébe. Könnyen ő lehet a nevető harmadik, ha a protestszavazatok megoszlanak Kész és dr. Varga-Damm Andrea között.

A többi jelölt egyéni győzelemre nyilván esélytelen, de akár a momentumos, akár a kutyapárti jelölt értékes töredékszavazatokat hozhat a pártlistákra. Az LMP nehezebb helyzetben van, mert eredeti jelöltje, a városban köztiszteletnek örvendő Gertsmár Ferenc visszalépett, ami hatással lehet a párt szimpatizánsaira.

Ajkán gyakorlatilag kétesélyessé szűkült a küzdelem, miután az „egyesült baloldal” a politikai életben, főleg pedig a körzet nagyobb városaiban jószerivel ismeretlen Kárpáti Lajost tudta kiállítani, mint az MSZP jelöltjét, az Együtt színeiben nagy elánnal induló Molnár Tibor 650 leadott ajánlásából pedig csak 493-at fogadott el érvényesnek a Helyi Választási Iroda, így fel sem kerülhetett a szavazólapokra.

Azt korábban is rebesgették már, hogy az Ajka szocialista polgármesterével, Schwartz Bélával feltűnően jó viszonyt ápoló (jelenleg is országgyűlési képviselő) jobbikos Rig Lajos ellen nem indítanak erős jelöltet a szocik, azonban alighanem túltolták a biciklit. Kárpáti Lajos eddigi közéleti tevékenysége nem mutat túl Badacsonytomajon, ahol 2014-ben független jelöltként elindult a polgármesterségért, ám jócskán alulmaradt a fideszes Krisztin N. Lászlóval szemben. Ezután a tomaji választókat nemes egyszerűséggel betegeknek minősítette, akiken nem lehet segíteni, és bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a politikai életben. Nos, elszántsága eddig tartott… Rossz hírünk számára az, hogy (amint azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk) az ajkaiak hajlamosak a tapolcaiakkal szemben az ajkai, a tapolcaiak az ajkaiakkal szemben a tapolcai jelölteket támogatni. Két éve az időközi választáson így nyerhetett Rig Lajos, mint egyetlen tapolcai, a kétfelé szavazó ajkaiak jelöltjei ellen.

Az, hogy most a Tapolcánál háromszor nagyobb Ajkának csak egy komolyan vehető jelöltje lesz, akit Fenyvesi Zoltánnak hívnak, nagyjából eldönti a kérdést, hogy idén kinek áll a zászló.

LÁNG GYÖRGY GÉZA

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…