A Párbeszéd lebontaná a kerítést a gazdagok és a szegények egészségügyi ellátása között

0

A Párbeszéd szerint a Fidesz arra készül, hogy 2018-as választási győzelme esetén „kerítést húzzon” a tehetősek és a társadalom túlnyomó többségének egészségügyi ellátása közé.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, társelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: a Fidesz 2008-ban, még ellenzékben, az akkori népszavazási kampányban azt mondta, hogy az egészségügy nem üzlet, azonban kormányra kerülve meglátta ebben az üzleti lehetőséget.
A Párbeszéd társelnöke szerint a magánegészségügyi szolgáltatók profitja az elmúlt években jelentősen nőtt, részben azért, mert a 2012-ben megváltozott adókedvezmény-rendszer és a bővített cafeteria ellátás egyre inkább tereli át a magyar munkaadókat és munkavállalókat a magánegészségügyi szolgáltatókhoz. Ez – folytatta – önmagában nem lenne baj, azonban a Fidesz úgy hozza helyzetbe a magánegészségügyi szolgáltatókat, hogy közben szándékosan és tudatosan „rohasztja le” a magyar közegészségügyet. Hangsúlyozta: 2010 óta súlyos milliárdokat vontak ki az egészségügyből, így az uniós átlaghoz képest Magyarország jóval kevesebbet költ az állami egészségügyi rendszer finanszírozására. Százak, ezrek halnak meg nap mint nap azért, mert az állami egészségügy nem tudja a megfelelő szolgáltatást nyújtani, miközben a kormány kezd megágyazni a magánbefektetőknek – tette hozzá.
Karácsony Gergely ezért arra szólította fel a kormányt, hogy pótolja vissza az elmúlt években az egészségügyből kivont milliárdokat, ne adjon újabb kedvezményeket a magánegészségügyi szoláltatóknak, valamint a magán- és a közellátás esetében húzott határokat úgy szabja újra, hogy ne a magánellátók járjanak jól. Ugyanakkor jelezte: nem bíznak abban, hogy a Fidesz-kormány ezeket megteszi, ezért véleménye szerint csak a 2018-as kormányváltás tudja megállítani az egészségügy szétszakadását.
Közölte: a Párbeszéd kormányra kerülése esetén szabályozott rendszert alakít ki a magánellátásoknak, visszapótolja a rendszerből kivont milliárdokat, végrehajtja a szükséges béremeléseket és lebontja azt a kerítést, ami most kezd kialakulni a gazdag és a szegény magyarok egészségügyi ellátása között.
Arra a kérdésre, hogy milyen formában képzel el együttműködést a Párbeszéd az MSZP-vel, Karácsony Gergely azt mondta: olyan együttműködést szeretnének az ellenzéki oldalon, amellyel biztosítani tudják, hogy a 106 egyéni választókerületben hiteles, a helyi közösség által elfogadott és az ellenzéki pártok mindegyikének támogatását élvező jelölteket állítsanak.
A szocialistákkal közös listáról kijelentette: ezek a kérdések fontosak, de nem elsődlegesek, a Párbeszédnek nincsenek dogmái az együttműködés formáját illetően, hanem értékei vannak, amelyeket szeretnének hatékonyan érvvényesíteni a 2018-as választásokon. „Minden ajtó nyitott” – fogalmazott a politikus, aki szerint olyan megállapodást akarnak kötni, ami új szavazókat hoz az ellenzéki oldanak.
Ugyanakkor jelezte: jelenleg az MSZP és a Párbeszéd között nincsenek hivatalosan tárgyalások az együttműködésről.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…