A német liberálisok vezetője hazaküldené a menekülteket

0

Nem kell feltétlenül beilleszteni a menekülteket a német társadalomba, és vissza kell küldeni őket, ha hazájukban helyreáll a biztonság és nem felelnek meg az új bevándorlási törvénynek, amelyet a következő szövetségi parlamentnek (Bundestag) kell megalkotnia – mondta a jobboldali liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke egy csütörtöki lapinterjúban.

Christian Lindner a Bild című lapban megjelent interjúban kiemelte: Németország 2015 szeptemberében egy “humanitárius szükséghelyzet” miatt engedte be a menekülteket Magyarországról, utána viszont Angela Merkel kancellárnak ismét alkalmaznia kellett volna az uniós – dublini – menekültügyi rendszer szabályait és le kellett volna zárni a határokat.
A lemondás a szabályok érvényesítéséről és a határok nyitottsága “nem liberális” megoldás, “éppen ellenkezőleg, a szabadsághoz szükség van a jogállamiságra” – jelentette ki a szeptember 24-i Bundestag-választáson szövetségi parlamenti képviselete visszaszerzésére készülő párt vezetője.
Le kell zárni a Földközi-tengeri migrációs útvonalakat, a menedékjogi kérelmeket Észak-Afrikában kell befogadni és “igazi EU-s határvédelmi hatósággá” kell fejleszteni a Frontex uniós határ- és partvédelmi ügynökséget, hogy ne ismétlődjék meg a 2015-ös helyzet – tette hozzá.
Christian Lindner a Németországban élő menekültekről elmondta, úgy kell eljárni, mint a kilencvenes években, amikor a Balkánról Németországba menekült emberek 90 százalékát sikerült visszajuttatni a hazájukba, miután véget ért a háború, és ezt a gyakorlatot egy új bevándorlási törvénnyel kell kiegészíteni.
A polgárháború után vajon “ki építi majd újjá Szíriát, ha nem azok az emberek, akiket mi támogattunk, és részben tovább is képeztünk” – vetette fel az FDP elnöke.
Mint mondta, a menekült jogállásból nem lehet automatikusan állandó németországi tartózkodásra feljogosító státusz. Akinek a hazájában helyreáll a béke, annak mennie kell, és ugyan esélyt kell adni, hogy a bevándorlási törvény alapján engedélyt szerezzen a maradásra, de ha nem felel meg a követelményeknek, haza kell küldeni.
Ezért nem is kell feltétlenül arra törekedni, hogy a menekültek beilleszkedjenek a német társadalomba. A menekültek számára az “integráció ajánlat”, lehetőség, “de nem automatizmus” – húzta alá Christian Lindner.
Ez a származási országoknak is fontos, mert például a szíriai menekültek esetében “megfosztanánk a szíriai társadalmat a jövőjétől”, ha valamennyi menekült végleg Németországban maradhat és a német társadalom tagjává válhat.
Az új bevándorlási törvényben rögzíteni kell, hogy csak az telepedhet le, aki tud németül, nem vétett a német törvények ellen és eltartja a családját. Aki ezeket a feltételeket teljesíti, maradhat, függetlenül attól, hogy “a Bibliát olvassa vagy a Koránt, vagy krimiket”.
Az FDP az előző, 2013-ban tartott Bundestag-választáson nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, így 64 év után kiesett a szövetségi parlamentből. A legutóbbi felmérések szerint országos választói támogatottsága 8-10 százalék között áll, akár a harmadik helyet is megszerezheti, és 2009-2013 közötti ciklus után ismét kormányra kerülhet, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU kisebbik koalíciós partnereként.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Ezt már olvasta?

Navalnij – Lavrov tükörválaszt ígért az európai szankciókra

Oroszország tükörválaszt ad majd az ellene a Navalnij-ügy miatt bevezetendő nemzetközi sza…