Helyi Hírek A JUHFARK A HOSSZÚ ÉLET TITKA – Somlói Juhfark Ünnep Közzétett 2020-12-16 0 A minap hatodik alkalommal rendezték meg a somlói Tornai Pincészetben a Juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet. A Somló egész világon egyedülálló, vulkanikus termőföldjét a juhfark jeleníti meg legtökéletesebben. A résztvevő borászok most is többkörös előkóstolón választották ki azokat a borokat, amelyek legszebben mutatják meg ezt az egyedien ásványos ízvilágot, és így méltóak a közös bemutatkozásra. A juhfark ráadásul minden borstílusban magas minőségű borokat produkál, így különösen változatos kínálat volt kóstolható a rendezvényen, ahol minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a résztvevő tizenhét pincészet huszonnyolc juhfark borára, valamint a kiegészítő programokra. A Somló kicsi és eldugott, de annál jelentősebb borvidéke Magyarországnak. Hagyományai, erősségei, évszázados hírneve és sorozatos nemzetközi eredményei mind-mind arra késztetik a somlói borászokat, hogy egy ilyen reprezentatív bemutatón megmutassák az érdeklődőknek legnagyobb büszkeségüket! A Juhfark Ünnep évről évre egyre több látogatót vonz, és mára az országos jelentőségű rendezvények között is mértékadóvá vált – stabil szakmai és közönségsiker. A hatodik ünnepi rendezvényre a Tornai Pincészet hatalmas rendezvényterme már a nyitásra megtelt az érdeklődőkkel. A rendezvény főszervezője, Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonos-igazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy a juhfark különleges, ősi magyar szőlőfajta, kizárólag Magyarországon fordul elő, és döntő részben a Somlón termesztik. Visszafogottsága miatt kitűnően képes megjeleníteni a különleges ásványos és karakteres termőtalajt, amely az egész világon elismertté teszi a somlói borokat. Emellett sokoldalú is: minden borstílusban értékes bor készíthető belőle. A Somlón ezt a fajtát termesztik legnagyobb területen. Tornai Tamás beszédéből az is kiderült, hogy a juhfark fiolában árusított orvosság, a nászéjszakák bora. Az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyarfajta. Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van. A juhfark a Somló fajtája. Itt született, itt érzi legjobban magát. A juhfarknak nemcsak íze, illata, szesztartalma, hanem szelleme is van, a bölcsek bora, a hosszú élet titka! A megnyitó után Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Hegyközség elnöke tartott rövid előadást a mértékletes borfogyasztás kedvező élettani hatásairól, valamint a somlói eredetvédelem jelentőségéről. Ezt követően hétórán át, egészen a zárásig kimagasló érdeklődés mellett zajlott a sétálókóstoló, ahol a pincészetek borászai nemcsak bemutatták boraikat, hanem be is avatták az érdeklődőket a borok készítésének részleteibe. Népszerűek voltak a kiegészítő programok is: a somlói dűlőket bemutató buszos kirándulásból ráadást kellett szervezni. Teltházzal futottak a műhelymunkák és a pincéket bemutató túrák is. Tornai Tamás régi évjáratú juhfark borok összehasonlító kóstolójával bizonyította, hogy a hegy különleges talajösszetételének köszönhetően a magas minőségű somlói borok nem öregszenek, sőt egyre gazdagabbá válnak. Ez fehérborok esetében világszinten is ritka, és különösen értékessé teszi őket. A résztevők véleménye alapján a 2008-as Tornai Grófi Juhfark kiemelkedő példája ennek. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus nemcsak a borokról szólt, hanem az étkezési élvezetek felfedezésének örömét kínálta: hat különböző stílusú borhoz kereste a legjobban illő, sokszor nem is ismert típusú sajtot, és így mutatta be, hogyan alakul ki harmónia és kölcsönös értéknövelő hatás sajt és bor között. Az is kiderült a rendezvényen, hogy egy ikonikus fajta, és így egy borvidék sikere nemcsak a jó borokon múlik, hanem közösség és márkaépítés is kell hozzá. A somlói borászok régóta dolgoznak ezen, idén már közös standdal jelentkeztek a Budapest Borfesztiválon, és több évre szóló támogatást is elnyertek az Agrárminisztérium marketingpályázatán. Fontos eleme a közös munkának, hogy a Juhfark Ünnepen bemutatott borokat előkóstolón választották ki. Ez nemcsak a minőségre garancia, de a borkészítési filozófiák és módszerek összecsiszolására is kitűnő alkalom. Ami szintén feltétele a közönség- és piaci sikernek. A Somló ebben is jó úton jár. A jó hangulatú, színvonalas rendezvény valamennyi szereplője végig juhfarkot „prédikált”, de azt meg is itták, amelynek hatására kitűnő aranyköpéseket mondtak a borosgazdák: „A Somlói Juhfark Ünnep akkor jó, ha mindenki mértékkel és tartózkodással iszik. A mérték a vödör, a tartózkodás az asztal alatt van… A juhfarkban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség és nyugati műveltség. A juhfarknak nevezett somlói borban van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél… A juhfark olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok legmélyebb értelmét… A juhfarkban ritkán csalódik a magyar… Mikor a juhfarkkal is baj lesz a Somlón, én már nem akarok élni…” A szervezők szeretettel várnak minden borkedvelőt 2022-ben is, a hetedik Somlói Juhfark Ünnepen, hogy találkozzanak a legjobb somlói borászokkal, megismerjék a juhfark minden arcát, és olyan élményekkel gazdagodjanak, amelyeket csak egészen különleges alkalmak kínálnak! Mint az eddigi hat Juhfark Ünnep! Tollár Sándor