A JUHFARK A HOSSZÚ ÉLET TITKA – Somlói Juhfark Ünnep

0

A minap hatodik alkalommal rendezték meg a somlói Tornai Pincészetben a Juhfark reprezentatív bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet.  A Somló egész világon egyedülálló, vulkanikus termőföldjét a juhfark jeleníti meg legtökéletesebben. A résztvevő borászok most is többkörös előkóstolón választották ki azokat a borokat, amelyek legszebben mutatják meg ezt az egyedien ásványos ízvilágot, és így méltóak a közös bemutatkozásra. A juhfark ráadásul minden borstílusban magas minőségű borokat produkál, így különösen változatos kínálat volt kóstolható a rendezvényen, ahol minden eddiginél többen voltak kíváncsiak a résztvevő tizenhét pincészet huszonnyolc juhfark borára, valamint a kiegészítő programokra. 

A Somló kicsi és eldugott, de annál jelentősebb borvidéke Magyarországnak. Hagyományai, erősségei, évszázados hírneve és sorozatos nemzetközi eredményei mind-mind arra késztetik a somlói borászokat, hogy egy ilyen reprezentatív bemutatón megmutassák az érdeklődőknek legnagyobb büszkeségüket!

A Juhfark Ünnep évről évre egyre több látogatót vonz, és mára az országos jelentőségű rendezvények között is mértékadóvá vált – stabil szakmai és közönségsiker. A hatodik ünnepi rendezvényre a Tornai Pincészet hatalmas rendezvényterme már a nyitásra megtelt az érdeklődőkkel.

A rendezvény főszervezője, Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonos-igazgatója megnyitó beszédében elmondta, hogy a juhfark különleges, ősi magyar szőlőfajta, kizárólag Magyarországon fordul elő, és döntő részben a Somlón termesztik. Visszafogottsága miatt kitűnően képes megjeleníteni a különleges ásványos és karakteres termőtalajt, amely az egész világon elismertté teszi a somlói borokat. Emellett sokoldalú is: minden borstílusban értékes bor készíthető belőle. A Somlón ezt a fajtát termesztik legnagyobb területen. Tornai Tamás beszédéből az is kiderült, hogy a juhfark fiolában árusított orvosság, a nászéjszakák bora. Az egyik legősibb, és ma is sikert sikerre halmozó magyarfajta. Olyan bor, amely mindig tartogat valami újat, mert nagyon sok arca van. A juhfark a Somló fajtája. Itt született, itt érzi legjobban magát. A juhfarknak nemcsak íze, illata, szesztartalma, hanem szelleme is van, a bölcsek bora, a hosszú élet titka!

A megnyitó után Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Hegyközség elnöke tartott rövid előadást a mértékletes borfogyasztás kedvező élettani hatásairól, valamint a somlói eredetvédelem jelentőségéről. Ezt követően hétórán át, egészen a zárásig kimagasló érdeklődés mellett zajlott a sétálókóstoló, ahol a pincészetek borászai nemcsak bemutatták boraikat, hanem be is avatták az érdeklődőket a borok készítésének részleteibe.

Népszerűek voltak a kiegészítő programok is: a somlói dűlőket bemutató buszos kirándulásból ráadást kellett szervezni. Teltházzal futottak a műhelymunkák és a pincéket bemutató túrák is. 

Tornai Tamás régi évjáratú juhfark borok összehasonlító kóstolójával bizonyította, hogy a hegy különleges talajösszetételének köszönhetően a magas minőségű somlói borok nem öregszenek, sőt egyre gazdagabbá válnak. Ez fehérborok esetében világszinten is ritka, és különösen értékessé teszi őket. A résztevők véleménye alapján a 2008-as Tornai Grófi Juhfark kiemelkedő példája ennek.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus nemcsak a borokról szólt, hanem az étkezési élvezetek felfedezésének örömét kínálta: hat különböző stílusú borhoz kereste a legjobban illő, sokszor nem is ismert típusú sajtot, és így mutatta be, hogyan alakul ki harmónia és kölcsönös értéknövelő hatás sajt és bor között.

Az is kiderült a rendezvényen, hogy egy ikonikus fajta, és így egy borvidék sikere nemcsak a jó borokon múlik, hanem közösség és márkaépítés is kell hozzá. A somlói borászok régóta dolgoznak ezen, idén már közös standdal jelentkeztek a Budapest Borfesztiválon, és több évre szóló támogatást is elnyertek az Agrárminisztérium marketingpályázatán. Fontos eleme a közös munkának, hogy a Juhfark Ünnepen bemutatott borokat előkóstolón választották ki. Ez nemcsak a minőségre garancia, de a borkészítési filozófiák és módszerek összecsiszolására is kitűnő alkalom. Ami szintén feltétele a közönség- és piaci sikernek. A Somló ebben is jó úton jár.

A jó hangulatú, színvonalas rendezvény valamennyi szereplője végig juhfarkot „prédikált”, de azt meg is itták, amelynek hatására kitűnő aranyköpéseket mondtak a borosgazdák: „A Somlói Juhfark Ünnep akkor jó, ha mindenki mértékkel és tartózkodással iszik. A mérték a vödör, a tartózkodás az asztal alatt van… A juhfarkban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség és nyugati műveltség. A juhfarknak nevezett somlói borban van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél… A juhfark olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok legmélyebb értelmét… A juhfarkban ritkán csalódik a magyar… Mikor a juhfarkkal is baj lesz a Somlón, én már nem akarok élni…” 

A szervezők szeretettel várnak minden borkedvelőt 2022-ben is, a hetedik Somlói Juhfark Ünnepen, hogy találkozzanak a legjobb somlói borászokkal, megismerjék a juhfark minden arcát, és olyan élményekkel gazdagodjanak, amelyeket csak egészen különleges alkalmak kínálnak! Mint az eddigi hat Juhfark Ünnep!

Tollár Sándor

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Helyi Hírek

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

LÉGY A JÓAKARÓNK 2022! Az újesztendő köszöntése

Hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, csendesítsd el a hangos szót, nyisd fel a szemünket, ho…