A félretájékoztatással szembeni fellépésről is tárgyal hétfőn az uniós külügyi tanács

0

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői brüsszeli ülésükön véleményt cserélnek az unió félretájékoztatással szembeni lehetséges lépéseiről, előkészítik a februárban esedékes EU-Arab Államok Ligája találkozót, és hétfő délután, valamint kedden részt vesznek a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) és Afrikai Unióval való találkozón.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei a félretájékoztatással szembeni, az Európai Bizottság által 2018 decemberében előterjesztett cselekvési terv végrehajtásáról egyeztetnek, és a tervek szerint elsősorban annak külső vonatkozásaival foglalkoznak.
A külügyminiszteri tanács ülésének részleteit ismerő uniós források szerint a külső vonatkozások elsősorban az oroszországi eredetű dezinformációs tevékenység felderítésére, megfékezésére és felszámolására összpontosít, amely tevékenység információk szerint elsősorban a májusban esedékes európai parlamenti választások befolyásolására irányulnak. Mint közölték, a miniszterek az álhírek gyors felismerése, ellenőrzése és terjedésük saját eszközökkel való megállítására összpontosító akcióterv lehetőségeit tekintik át.
A tanács megbeszélést tart a 22. EU- Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) miniszteri szintű találkozóról, amelyet a külügyminiszterek ülésének napján tartanak Brüsszelben, és várhatóan következtetéseket fogad el az EU és a legdinamikusabban fejlődő gazdaságú ázsiai országok közötti kapcsolatokról, a kapcsolatok szorosabbra fűzésének lehetőségeiről.
A külügyi tanács előkészítő megbeszélést tart az EU-Arab Államok Ligája miniszteri találkozóhoz. Ezt február 4-én tartják Brüsszelben, a február 24-25-én az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tervezett csúcstalálkozót megelőzően.
A találkozók témái között szerepel egyebek mellett a migráció okozta kihívások kezelése, valamint a közel-keleti helyzet, Jeruzsálem státusa és a szíriai konfliktus alakulása okozta feladatok áttekintése.
A hétfőn kezdődő kétnapos EU-Afrikai Unió miniszteri szintű találkozón a külügyminiszterek megvitatják az együttműködések előrehaladását az afrikai partnerországokkal. A találkozó fő témái között szerepel a béke és a biztonság megteremtése és megőrzése, a kereskedelem, beruházás és a gazdasági integráció erősítése, valamint az együttműködés megerősítése a szabályokon alapuló globális rend támogatása érdekében.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Külföld

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Koronavírus – A BioNTech és a Pfizer benyújtotta kérelmét a vakcinájuk európai engedélyezésére

A BioNTech és a Pfizer kedden benyújtotta kérelmét a SARS-CoV-2 koronavírus elleni vakciná…