Zöldség, gyümölcsök és sok víz a kánikulában!

0

Kerülni kell a zsíros nehéz ételeteket a nyári melegben ‒ mondta az InfoRádiónak Antal Emese dietetikus. A Tét Platform szakmai vezetője szerint érdemes ilyenkor sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

Antal Emese kiemelte, melegben a legfontosabb az elegendő folyadékbevitel. A felnőttek szervezetének 60, a gyerekekének 70 százaléka víz, ezért nagyon hamar kiszáradhatunk – tette hozzá a Tét Platform szakmai vezetője.

Ezért naponta nyolc-tíz alkalommal nyúljunk a flaskánkhoz.

A legfontosabb a csapvíz, az olyan ásványvíz, ami az izzadással elvesztett ásványi anyagokat is pótolja. Facsarhatunk magunknak különböző leveket is.

Ne felejtkezzünk el a zöldségek és gyümölcsök tárházáról sem, válasszuk a minél magasabb folyadéktartalmúakat. Ezek szerencsére szezonálisak is: eper, cseresznye, dinnye, málna – mindent használjuk ki.

Együnk paradicsomot, uborkát, akár reggelire a szendvics mellé vagy csak magában.

A sportolóknak és a szabadban dolgozóknak külön figyelni, nekik még több vízre van szükségük – hívta fel a figyelmet a dietetikus, hozzátéve, hogy kánikula idején az élelmiszerbiztonságra is oda kell figyelni.

A meleget nemcsak mi, a baktériumok is szeretik.

Mindenképpen megbízható forrásból vásároljunk élelmiszereket, figyeljünk a fogyaszthatósági, minőségmegőrzési határidőkre. A hűtést igénylő termékeket minél hamarabb tegyük be a hűtőbe, mélyhűtőbe.

Arra is figyeljünk, hogy a nyers húst, tojást megfelelően, lehetőleg külön tároljuk és a felhasználásukkal is legyünk óvatosak – mondta Antal Emese.

„Jobb, ha ilyenkor nem eszünk nehezebb, zsírosabb ételeket, de szerencsére nem is nagyon vágyunk ilyenekre, ezek plusz munkát adnak a szervezetünknek.”

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés Életmód

Vélemény, hozzászólás?

Ezt már olvasta?

A hideg- és melegvizes magasnyomású mosó közötti különbség. Melyiket érdemes választania?

A magasnyomású mosóknak több típusa ismert, melyet elsődlegesen két csoportba tudunk oszta…