Választás 2018 – Letette esküjét az MSZP-Párbeszéd és a görög nemzetiség NVB-delegáltja

0

Lette esküjét Litresits András, az MSZP-Párbeszéd és Topuzidisz Dimitrisz, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata által a Nemzeti Választási Bizottságba (NVB) delegált tag pénteken az Országházban, az NVB ezzel kilenctagúra bővült. A pártdelegáltnak a testületi munkában ugyanolyan jogai vannak, mint a parlament által választott hét tagnak, a nemzetiségi delegált csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhat.

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberben. Az Országgyűlés alakuló ülésétől a következő országgyűlési választás időpontjának kitűzéséig a parlamentben frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.
Az országgyűlési képviselők választásának kitűzése után az Országgyűlés által választott NVB-nek egészen mostanáig hét tagja volt, de minden jelölőszervezet, amely az országgyűlési választáson országos listát tud állítani, delegálhat egy tagot a bizottságba. A közösen listát állító szervezetek együttesen jogosultak erre.
Az MSZP-Párbeszéd közös országos listáját, valamint a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata listáját múlt pénteken vette nyilvántartásba az NVB, ez hétfőn emelkedett jogerőre. Az MSZP-Párbeszéd által a testületbe delegált Litresits András, és a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata által delegált Topuzidisz Dimitrisz péntek délelőtt tette le esküjét és a testület délutáni ülésén már elfoglalhatja helyét a bizottságban.
Az NVB-ben a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok is megbízhatnak egy-egy embert a képviseletükkel, de ők csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhatnak a bizottságban. Az NVB tagjainak száma tehát attól függ, hogy a választáson induló szervezetek közül mennyi tud országos listát állítani az országgyűlési választáson.
Az országos lista állítása jogán az NVB-ben helyet foglaló delegáltak megbízatása az új Országgyűlés alakuló üléséig tart. Ezután már csak a parlamenti frakcióval rendelkező pártok delegálhatnak tagot a bizottságba.
Az NVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, amelynek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.
Általános feladata, hogy iránymutatást adjon ki a választással kapcsolatos jogszabályok egységes értelmezéséért, az egységes joggyakorlat kialakításáért, és megállapítsa a választás országosan összesített eredményét.
Az NVB dönt a hatáskörébe tartozó kifogásokról – így például a külképviseleti választási iroda tevékenységével kapcsolatosokról is -, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok határozatai elleni fellebbezésekről. Ha törvénysértés jut a tudomására, kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv döntését.
Az NVB-nek az országgyűlési választáson további feladatai is vannak: dönt az országos listák és a rajtuk szereplő jelöltek nyilvántartásba vételéről, valamint kisorsolja az országos listák sorszámát.
Az NVB felügyeli a levélben érkezett szavazatok számlálását, és megállapítja a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét.
Az NVB állapítja meg azt is, hogy mely jelölőszervezetek érték el a törvényben meghatározott ötszázalékos szavazathatárt; e listák jelöltjei juthatnak mandátumhoz. Legkésőbb a szavazást követő 19. napon megállapítja a bizottság, hogy a listák jelöltjei közül kik szereztek mandátumot, és megállapítja a választás országos listás eredményét is. Feladata továbbá, hogy kiadja a mandátumot szerző képviselőknek a megbízólevelet.

 

Töltsön be több kapcsolódó cikket
Még több betöltés 2018-as Választás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ezt már olvasta?

Origo: a Kúria szándékosan érvényteleníthetett a Fidesz-KDNP kárára levélszavazatokat

Egyre biztosabb, hogy szándékosan érvénytelenítette a Kúria a sérült vagy saját címzésű bo…